Klimat Omvärld

16 mar 2015

WWF Earth Hour – släck för en ljusare framtid

Lördagen den 28 mars 2015 klockan 20.30–21.30 är det dags för Earth Hour, världens största miljömanifestation då hundratals miljoner människor världen över visar sitt engagemang för klimatet genom att släcka ljuset under en timme.

Själva huvudsyftet med Earth Hour är inte att spara energi –även om massor med energi sparas totalt sett i världen – utan att få oss att reflektera över vårt beteende och skapa förändring.

Earth Hour startades i Sydney 2007 och nu är mer än 7000 städer i 152 länder med i eventet: Stockholm var den svenska stad som vann Earth Hour City Challenge 2014, en tävling som erbjuder städer och kommuner en möjlighet att agera inspirerande förebilder för hållbar utveckling runt om i världen. Hela 14 svenska kommuner deltar i Earth Hour City Challenge i år och Eskilstuna,Göteborg och Västerås är finalister.

Temat för 2015 är ”Earth Hour älskar städer” med fokus på defyra klimatvärstingarna: Bilen, Biffen, Bostaden och Börsen. Fokuset syftar tillatt öka kunskapen om hur dessa fyra B:n påverkar vår planet, ge tips på vad mansjälv kan göra och uppmana Sveriges politiker att göra det lätt och lönsamt attleva klimatsmart.

WWF:s manifest för Earth hour 2015:

Bilen: Vi vill ha fossilfri biltrafik och fossilfria transporter!

Biffen: Vi behöver halvera vår köttkonsumtion!

Bostaden: Vi vill ha förnybar energi i alla svenska hem!

Börsen: Klimatsmarta investeringar och grönt sparande!

<strong
För många människor har Earth Hour blivit tradition, en högtidlig och speciell kväll. Det finnsmånga sätt att göra kvällen extra mysig, rolig och minnesvärd. Här är några av WWF:s tips:</strong

  • Släck belysningen hemma och tänd några levande ljus.Bivaxljus är bäst ur miljösynpunkt, annars är stearinljus bättre än paraffin.
  • Bjud in till mörkerfest. Samla ihop ett gäng vänner eller familjen och laga klimatsmart mat. WWF:s hemsida har en mängd smarriga recept, bl a en speciell Earth Hour dessert med Raw äpplekaka.
  • Ha en mindfulness-stund. Var en stund för dig själv,meditera om du känner för det.
  • Gå ut och fotografera. Ta med dig kameran, kanske en vän och gå ut och ta före- och efterbilder. Kolla upp hur din kommun deltar i Earth Hour-kalendariet.
  • Skapa ljusgraffitti. Du behöver en kamera där du kan ställain en lång slutartid, och en ficklampa eller någonting annat som lyser. Instruktioner finns på Youtube.
  • Ha candle light dinner. Bjud någon eller några du älskar påen riktigt mysig middag med vegetarisk och klimatsmart mat.
  • Hitta en date om du är singel - det sägs vara klimatsmart att bo ihop.
  • Samla ihop ett gäng och spela sällskapsspel.
  • Skåda stjärnor. Om det är en stjärnklar kväll, kan stjärnskådning vara en spännande aktivitet.
  • Mys med berättarkväll framför brasan. Samla familj och vänner framför brasan och berätta historier. Om fantasin är skral kanske enljudbok är ett alternativ.

På WWF:s Facebook-sida kan du få klimatsmart inspiration, följa släckningen runt jorden och dela din egen Earth Hour med andra. Du kan även skapa ditt eget event och sprida inspiration och kunskap.

www.earthhour.org