Skånsk energi

16 okt 2017

Våra 3 vackraste höstpromenader

Grön el är självklart för oss på Skånska Energi, men just den här gången vill vi tipsa om lite röd och gul energi också. Det är ju nu och den närmsta tiden som höstlöven är som allra vackrast. Här är våra tre vackraste höstpromenader.

Vi går mot mörkare tider, men ännu bjuder hösten på ljus och starka färger. Skåne är fullt av vackra lövträd såväl i städernas parker som ute i dungar och skogar, så att hitta platser att ladda röd och gul energi är inte svårt – men här är våra tre favoriter. God tur!

1) Skäralid. Skäralid strax norr om Röstånga i nordvästra Skåne är en del av Söderåsens nationalpark, och här upplever du lövträdens höstskrud i sin fulla prakt. Vandringen längst nere i den skogsklädda ravinen längs Skärån går lätt på breda träspångar – tillgängliga för barnvagn och rullstol – och tar i lugnt tempo knappt en timme. Flera andra stigar och vandringsleder inbjuder till vidare utforskning, och ett besök kan lika väl bli en dagsutflykt. Två avstickare uppför ravinens branter är närmast obligatoriska: till utsiktspunkterna med de fantasieggande namnen Kopparhatten och Hjortsprånget. Vyerna är makalösa.
Hitta till Skäralid: Huvudentrén med naturum ligger längs väg 13 mellan Röstånga och Ljungbyhed. Regionbuss 518 (med anslutning till Pågatåg i Stehag och Klippan) stannar utanför.

2) Alnarpsparken. I Alnarpsparken mellan Lomma och Åkarp kan du se fler olika lövträd än någon annanstans i Skåne: här finns nämligen en av landets största växtsamlingar med 2 500 olika vedartade växtarter. Du kan njuta av många stora och gamla exemplar av våra mest älskade lövträd som ek, lönn, bok, kastanj med flera. Men du kan även se tulpanträdet och pelaraspen lysa i gult och den kinesiska sumaken eller den vingade benveden spraka i rött.
Hitta till Alnarpsparken: Alnarpsparken ligger strax söder om Lomma, invid väg 874/Sundsvägen från Lomma/E 6. Kollektivt: regionbuss 133 till Kungsgårdsvägen och 800 meters promenad eller Pågatåg till Åkarp och ca 2 kilometers promenad.

3) Måryd. Måryd är ett ganska litet naturreservat på Romeleåsens nordostsluttning och en del av det större Skrylleområdet – och mitt i hjärtat av det område där Skånska Energis verksamhet började för lite mer än hundra år sedan. I Måryd kan du vandra genom ett varierat landskap av fäladsmark och ädellövskog och stanna till vid ett par platser med fantastisk utsikt över Vombsänkan. Här finns också ett flertal vresbokar, en sorts bok med grenverk som välver sig neråt och bildar små rum i och under trädet. (Den här promenaden är inte lämplig med barnvagn eller rullstol.)
Hitta till Måryd: Från Södra Sandby, kör Revingevägen/Hällstadsvägen mot Torna Hällestad; strax efter Sandby, sväng höger vid skylt Måryd, följ vägen och ta av vid skylt ”P Naturreservat”. Kollektivt: naturbuss 159 eller regionbuss 175 till Skrylle och promenad därifrån.