Om oss Elnät

31 maj 2016

Tio tusen dagar, åttio tusen timmar

Erik Nilsson har jobbat på Skånska Energi sedan 1970.

Det hela började med att Nils-Erik Johansson var på besök hemma hos familjen Nilsson, och undrade om inte den ene av tvillingpågarna kanske ville ha nåt att göra. Jo, det ville han väl, kanske, Erik, femton på det sextonde.

Det här var familjen Nilsson på Ramstorp, Hällestadsvägen i Dalby, och det var Nils-Erik Johansson som var montör på Dalby-Sandby Elverk. Och så var det Erik, som härmed var anställd som elverkslärling.

JOBBET ÄR SIG LIKT

– Det hade varit trevligt med någon form av utbildning… men jag bara började. Jag gick bredvid först och montörerna visade mig allt, efterhand fick jag göra mer och mer. Vi var mycket ute och kopplade skåp och sånt på byggen då. Jobba med el var inget jag tänkt att jag ville göra, det mest blev så. Fast det har blivit bra.

Fyrtiosex år senare står en lätt väderbiten man i sextioårsåldern ute på gården vid parkeringen och tar en nypa luft efter frukostrasten. Han har varit borta i Stångby på morgonen och kopplat in ett nybyggt hus till elnätet, sedan vid badet i Dalby och kopplat bort den ordinarie matningen inför byte av ställverk. Snart bär det iväg till Påskagänget i Dalby för insättning av elskåp och kabeldragning till ett par av de nya husen där.

– Material, maskiner, bilar och grejor - allt har förnyats genom åren, men jobbet är sig likt. Det är i grunden samma sak vi sysslar med: få fram ström till folk.

FEM HUNDRA I MÅNADEN

Jubileumsåret 2016 är Erik Nilsson den av Skånska Energis medarbetare som varit på företaget längst, näranog hälften av de där hundra åren. Han började 1970, precis efter att Dalby och Södra Sandby Elverk gått samman.

– Fem hundra kronor i månaden var min första lön, och det var inte mycket då heller! Men jag kom ju direkt från skolan och bodde hemma fortfarande. Efter lumpen räknades jag som montör och när jag fyllt arton fick jag arton hundra i månaden, det var bättre.

Hela sitt arbetsliv har Erik Nilsson jobbat som montör hos Skånska Energi. Tio tusen dagar och åttio tusen timmar, i runda slängar. Mer exakt 10 428 arbetsdagar och 83 425 arbetstimmar, räknat på att ett år med helgdagar och fem veckors semester fråndragna rymmer mellan 224 och 229 arbetsdagar, i genomsnitt 226,7.

Egentligen är dagarna och timmarna förstås betydligt fler. Den femte semesterveckan infördes först 1978, men framför allt: i uträkningen är inte medtagen en enda timmes beredskap, och de blir många för en elnätsmontör under fyrtiosex år.

SLITIGT PÅ LINJEN

– Ja, alla dar har inte varit roliga, det är ju mänskligt. Linjearbetet har varit slitigt, särskilt när det regnat och det är dyngigt och klint. Men för det mesta har jag trivts bra med jobbet.

Erik har ännu några år kvar till pensionen. Han längtar inte dit.

– Förr tänkte jag att det skulle bli skönt att gå i pension, men det tycker jag inte längre. Det är klart jag märker att jag blir äldre, det tar emot i kroppen ibland. Men jag är en sån som vill ha uppgifter framför mig hela tiden, jag klarar inte av att gå sysslolös. Och nån måste ju kiva lite med dom unga som kommer in!

Den andre tvillingpågen Nilsson på Ramstorp, Hällestadsvägen då, Jan, vad blev det av honom? Jodå, han är projektledare på affärsområde Elnät och har jobbat på Skånska Energi sedan 1978.

 

Läs mer om Skånska Energis historia här!