Om oss Historia

18 jan 2016

Skånska Energi 100 år

Vi är mycket stolta över att 2016 kunna fira Skånska Energis 100-årsjubileum. Hundra år har gått sedan tolv framsynta människor gick samman för att föra elen ut på Lundabygden. Det började en kväll på Dalby Gästis…

Under 1900-talets första år kom elektriciteten till de skånska städerna, med industrins energibehov som drivkraft. Vidare ut till landsbygden kom elen däremot på initiativ av landsbygdens eget folk. Framsynta människor som såg nyttan och möjligheterna med den då nymodiga energikällan. Modiga människor som vågade ta en ekonomisk risk och som var beredda att samarbeta för gemensam nytta.

Tolv sådana människor från bygden lade grunden till Skånska Energi. Allt började en kväll i augusti 1912 på Dalby Gästis. Då möttes ett fyrtiotal bybor för att höra om elektricitetens fördelar och om möjligheten att dra en kraftledning till Dalby. Sju av dem bestämde sig för att göra slag i saken och grundande tillsammans året därpå Dalby Elektricitetsverk. I januari 1914 levererades den första strömmen till 64 abonnenter. Två år senare skrev fem andra män, i grannbyn, under ett gemensamt papper och grundande därmed Södra Sandby Elektricitetsverk. Det var den 27 april 1916.

Under de följande femtio åren växte och utvecklades elverksbolagen från Dalby och Södra Sandby i takt med det moderna samhället. 1969 gick de samman och bildade kärnan till dagens Skånska Energi.

Från säkra elleveranser till 100 procent förnybar energi från sol och vatten. Som en röd tråd genom hela vår historia löper en anda av företagsamhet, kreativitet och oberoende - lika viktig för oss på Skånska Energi idag som för grundarna för hundra år sedan. Vi har alltid vågat prova nya saker och ofta varit tidigt ute med smarta lösningar. Vi har också genom alla år behållit vårt oberoende och den starka närheten till vårt område och våra kunder – vilket vi är särskilt stolta över.

Som en del av vårt hundraårsjubileum vill vi gärna berätta lite mer om Skånska Energi. Om vem vi är och hur vi tänker och arbetar, om andan som är så viktig för oss och om roliga och intressanta bitar ur vår historia. Håll utkik här på vår blogg och på vår hemsida och Facebooksida!