Om oss

18 jan 2016

Att få tala med en levande människa

– Skånska Energi, kundservice, du talar med Åsa! Det är som att ta en tugga i ett riktigt friskt och gott äpple, att höra Åsa Wigren svara i telefon.

Rösten är klingande klar, tonen glad och vänlig. I hälsningen, i svaren på frågor, i frågorna tillbaka, i tack-och-hejet. Genom samtal efter samtal efter samtal, för de kommer nämligen ganska tätt, denna murriga måndag morgon mot slutet av mars. Då det spöregnar ute och då det börjar bli dags att betala sina räkningar. Elräkningen till exempel.

– Vi har två samtalstoppar i månaden; nu kring den 25:e när förfallodagen närmar sig, och kring den 10:e när räkningen skickats ut, säger Åsa Wigren.

Hon arbetar med service till Skånska Energis kunder inom elhandel och elnät och tar emot de allra flesta samtalen med frågor om elräkningen, men också om flytt, elavläsning med mera.

– Att vara trevlig i telefon tycker jag inte är något svårt. Jag är positiv av mig och kan ta folk, och jag är genuint intresserad av att tala med andra människor. Det tror jag är viktigt för att klara av rollen.

Rätt räkning varje månad
Åsa ombesörjer också själva debiteringen, det vill säga ser till så att alla kunder får rätt räkning skickad till sig var eller varannan månad. Fjärravläst data från kundens elmätare förs in i ett debiteringssystem och blir till en fakturafil som skickas till tryck och distribution.*

– Skånska Energi var tidigt ute med fjärravläsning och exakt debitering, så våra kunder är sedan länge vana vid att kunna se precis vad de förbrukar. Därför får jag sällan frågor om hur man läser själva fakturan, idag handlar det oftast om oväntade ökningar i förbrukningen och vad de kan bero på.

Vi är olika, vi människor. Vi får vår elräkning och den här gången är den alldeles väldigt oväntat ovanligt hög. Vissa av oss konstaterar sakligt att vi får ta reda på varför. Vissa av oss blir oroliga och nervösa. Vissa av oss blir förbannade på det där elbolaget och nu ska dom få höra.

– Oavsett vilket så vill de flesta bara förstå, och det gäller att komma ihåg det. En del kan vara arga när dom ringer, men går vi bara igenom förbrukningen tillsammans så brukar det klarna. ’Vad gjorde du egentligen lördagen den fjortonde, det gick åt jättemycket el då?’ Så minns någon att infravärmen var på i uterummet den dan, eller att det var trassel med värmepannan. När man vänder en arg kund till en positiv, det är bland det roligaste med mitt jobb, säger Åsa.

Kan hjälpa hela vägen
För Skånska Energi som ett ganska litet energiföretag med nära lokal förankring har riktigt bra service till kunderna alltid varit en viktig konkurrensfördel. Den som ringer hamnar inte hos ett call center på avlägsen ort, utan hos huvudkontoret i Södra Sandby, får alltid tala med en levande människa direkt och får sällan vänta i lång kö.

– Istället för att kunden blir skickad runt till tre olika personer så kan jag ofta hjälpa hela vägen, just eftersom vi alla jobbar så nära varandra här. Jag kan snabbt höra med en kollega i rummet bredvid, och jag kan själv lite om det mesta efter femton år här.

Ansikte utåt – och inåt
Åsa Wigren började i receptionen 2001, och har arbetat med kundservice sedan 2005. Om en röst kan vara ett ansikte utåt så är Åsa utan tvekan ett av Skånska Energis viktigaste.

Men hon är också ett ansikte inåt, i organisationen. Fackligt aktiv som ordförande i den lokala Unionen-klubben sedan 2006 och en av arbetstagarrepresentanterna i Skånska Energis styrelse.

I facket ställde hon först upp för att… ingen annan ville.

– Men jag blev snart engagerad, det är ju sån jag är. Jag har varit här länge och har en känsla för företaget. Det är viktigt att vi anställda deltar aktivt i utvecklingen. Löneförhandlingarna med ledningen kan vara tuffa ibland, men vi kan alltid gå och fika ihop efteråt!