Omvärld Klimat

17 jun 2015

Energiaktuellt - nu kan man lagra energi

Massachusetts Institute of Technology (MIT) släppte nyligen en rapport som visar att solpaneler har stora möjligheter att kunna förse stora delar av världen med förnybar energi fram till år 2050. Idag utgör solpaneler ca 0,06 % av Sveriges totala elkonsumtion. Om vi skulle använda 25 % av alla våra tak i bra sollägen skulle vi kunna producera hela 10 % av vårt elbehov med sol.

Men hur vi lagrar energin har varit ett problem, tills nyligen, då elbilstillverkaren Tesla lanserade ett batteri för hemmabruk. Lanseringen fick enorm uppmärksamhet världen över eftersom batteriet, som heter Powerwall, revolutionerar möjligheterna för småskalig energiproduktion av sol.

Med batteriet, vägghängt i elegant design, kan man lagra all el solceller genererar under dagen så att man kan använda den när man bäst behöver den och även då solen inte lyser. Batteriet kan dessutom användas som reservkraft vid elavbrott.

Batteriet finns i 10 kWh och kommer troligen att kosta runt 35 000 kr och i 7 kWh ca 30 000 kr. Har man större behov kan man kedjekoppla flera enheter. Tesla har även tagit fram ett industriellt batteripack på 100 kWh, som med hjälp av kedjekoppling kan förse större enheter än ett enfamiljshus med energi. Powerwall är 130 cm hög, 86 cm bred, 100 kg tung och kan lämna ifrån sig 8,5A trefas som max.

Tesla ska nu bygga världens största fabrik i Nevada, med ett tak helt täckt av solceller för att få en mer hållbar tillverkning. De flesta mineralerna till batterierna har visat sig finnas i Nord- och Sydamerika, de fraktas med tåg från gruvorna, så att batterierna byggs på plats.

Tesla har gjort sin innovation tillgänglig för andra, eftersom de menar att alla måste vara med och rädda världen. Denna typ av spännande utveckling kommer vi se mycket mer av framöver vilket kommer att innebära stora förändringar för hela energibranschen.