Elnät Omvärld

24 mar 2015

Många hushåll dåligt förberedda för elavbrott

Ett längre elavbrott kan ha en stor påverkan på din vardag, även nu när vi går mot varmare och ljusare tider. Och många svenska hushåll står oförberedda, visar en undersökning som Energimyndigheten gjort.

Drygt 4 av 10 hushåll uppger att de förberett sig för att klara ett längre elavbrott i en undersökning som Energimyndigheten genomfört under 2014.

Ellagen säger att ett elavbrott normalt inte får vara längreän 24 timmar. Som elkonsument bör du därför kunna hantera konsekvenserna av ett avbrott i el- och värmeförsörjningen på minst ett dygn, men gärna längre. Om du i förväg tänker igenom din egen sårbarhet och vilka konsekvenser du kan leva med vid elavbrott så behöver du inte överrumplas i onödan.

Innan strömmen går
Fundera på hur din uppvärmning fungerar vid ett elavbrott: Kanske behöver du skaffa ett reservbatteri till cirkulationspumpen? Har du eldstad? Är den besiktigad? Har du ved hemma?

Fyll tomma PET-flaskor med vatten till tre fjärdedelar och ställ in i frysen. Använd dem som kylklampar. De kan även tinas upp för att användas som dricksvatten eller tvättvatten.

Lär känna dina grannar! Det gör kommunikationen lättare er emellan vid längre strömavbrott.

Bra att alltid hahemma

  • Torrvaror och konserver för cirka tre dygn
  • Vattendunkar eller tomma PET-flaskor
  • Solcellsladdare (till mobilen)
  • Batteridriven radio
  • Ficklampa
  • Levande ljus
  • Matlagningsmöjligheter (gasolkök, grill)
  • Första hjälpen-kit

När strömmen gått

Lyssna på lokalradion via en batteriradio. Dela med dig till grannarna av informationen från radion.

Om elavbrottet varar mer än tre timmar, fyll vatten i kastruller, dunkar och tomma PET-flaskor. Varje person behöver minst 2 liter per dygn.

Kolla om det finns någon i närheten som kan behöva din hjälp.

När strömmen kommer tillbaka

Var mycket uppmärksam på hela el- och vattensystemet i ditthus när strömmen och värmen kommer tillbaka. Kontrollera var du har el påslagen och om kranar står öppna.

Källa: Energimyndigheten