Klimat Omvärld

15 sep 2015

Glöm inte klimatet i höst!

Sommaren spurtade, men även om solen fortfarande värmer är höstens rutiner här vare sig man vill det eller inte. Det betyder för de flesta av oss att det är dags för en koll på höstens budget. Men har du funderat på din klimatbudget?

Gör en kolbudget
Som du kanske redan vet måste vi minska våra utsläpp av växthusgaser till att bli i stort sett obefintliga inom cirka 30 år för att jordens temperatur inte ska skena utanför vår kontroll. Eftersom vi svenskar släpper ut cirka tio ton koldioxid per person och år (det beror lite på hur man räknar) behöver vi alla dra vårt strå till stacken. Professor Johan Rockström, känd klimatexpert, menar att vi som privatpersoner kan klara nollstrecket till 2025, genom att minska våra utsläpp med ca 10 % varje år. Genom att skaffa dig koll på var och hur du släpper ut och sedan göra en kolbudget finns möjligheten att ta dig ner till noll. Gå in på hemsidan www.klimatkontot.se och gör testet som räknar ut hur mycket du släpper ut!

Se över ditt hus
Genom att byta till 100 % förnybar energi minskar du din kolbudget rejält. Läser du detta har du troligen redan gjort det, men sprid gärna budskapet och inspirera andra! Som elkund till Skånska Energi kan du göra skillnad eftersom vi enbart erbjuder energi från sol och vatten. Ju fler som väljer 100 % förnybart desto snabbare kommer vi ner i utsläppen. Här kan vi som bor i Sverige föregå med gott exempel.

Genom att vara energiklok kan du även spara energi hemma. Även om energin är ren är det bra att hushålla med den. Skippa till exempel standbyläget på apparater, skaffa snålspolande duschmunstycken och glöm inte den gamla godingen ”släck efter dig”.

Shopping-detoxa
Ärligt talat, behöver vi mer prylar? Mer än det där snålspolande duschmunstycket? Genom att gå igenom din garderob inser du säkert att: A) du kan skänka bort en hel del som gör någon annan glad. B) Du behöver inte köpa mer kläder på ett bra tag. Med shoppingdetox blir det pengar över som man alltid kan lägga på höstmysiga saker som biobesök, teater eller på restaurang. Utan att kolbudgeten påverkas negativt.

Kolbanta medan du sover
Genom att ha koll på vad dina pengar på banken går till, kan du kolbanta rejält. Finansierar din bank kanske kolgruvor eller något annat klimatfientligt? I så fall kanske du ska flytta dina besparingar för att till exempel stötta satsningar på förnybar energi, eller hur? Gå in på www.fairfinanceguide.se och se efter.