Skånsk energi

15 apr 2016

Fem Skånetips som ger dig energi i vår

Ta dig ut i naturen och fyll på energinivån. Fyledalen, Stenshuvud, Söderåsen, Kullaberg, Vattenriket. Skåne har många sköna, energigivande platser och den vackraste tiden är nu.

Alla behöver vi fylla på våra energiförråd då och då. Naturen är en kraftkälla som ger vila och återhämtning om det så handlar om vatten, strand, skog, berg eller djupa dalar. Skånska Energi har valt ut fem natursköna destinationer i Skåne som ger dig energi i vår.

Fyledalen
Hämta kraft och räkna djur i sagolika Fyledalen. 2014 stod den restaurerade Fyleån klar och förra året utsågs området till naturreservat. Branta skogssluttningar och betesmarker i dalgången dominerar. Vandra eller cykla dressin i dalen som bildades i slutet av istiden för cirka 15 000 år sedan.

Stenshuvud
I år firar Stenshuvud 30 år som nationalpark. Området ligger vid havet i sydöstra Skåne och den högsta av tre toppar är 97 meter över havet. Vandra i den unika naturen, njut av utsikten och gör ett besök på sandstranden. På naturum lär du dig mer om nationalparken.

Kristianstads Vattenrike
Området har en rik och varierad natur med över tjugo besöksplatser. Kristianstads Vattenrike är utsett till ett Biosfärområde av Unesco, ett modellområde för hållbar utveckling. Samla kraft och upplev den sköna naturen via vatten eller land. Starta gärna besöket på naturum Vattenriket.

Söderåsens nationalpark
En bit öster om Helsingborg finns en av Nordeuropas största sammanhängande ädellövskogar. Området bjuder på dramatiska dalar, bokskogsklädda åsar och rinnande vattendrag. På våren spricker bokskogen ut som i ett hav av ljusgrönt.

Kullaberg
Omgivningen i Kullabergs naturreservat bjuder både på högt och lågt. Här finns branta klippor, grottor, slingrande stigar genom bokskog och härliga havsvyer över Öresund och Kattegatt. Besökscentret naturum Kullaberg ligger längst ut på spetsen vid Kullens fyr.