Klimat

24 apr 2015

Extra grönt i trädgård och på balkong

Nu väntar sköna dagar och kvällar i trädgårdar och på balkonger. Men innan vi sätter oss ner och njuter är det en hel del som behöver fixas. Precis som i alla andra val vi gör kan vi välja de mest miljövänliga alternativen, både för vår, planetens och för andras hälsa. Här får du några extra gröna tips.

Det solklara valet
Utebelysning med solcellslampor ger hög mysfaktor när mörkret faller och du slipper gräva ner ledningar i marken. Om du redan har eldriven utebelysning, se då förstås till att den drivs av förnybar el och stäng av den när du går och lägger dig, eller sätt den på timer.

Håll koll på vattnet
Även i Skåne kan vi under torra perioder få brist på vatten och med framtida klimatförändringar kommer det troligen att hända oftare. Om du planerar en ny trädgård eller gör om en, minska ner på ytan gräsmatta och satsa på torktåliga marktäckande växter i kombination med grus och stengångar. Sätt gärna en regntunna under stuprören så kan du hämta vatten från den.

Kompostera mera
Även om du sorterar ut ditt matavfall som då går till biogasproduktion är det hållbart att ha en kompost i trädgården där du får ny jord av trädgårdsavfallet och slipper köra och köpa nya säckar.

Ta i trä
När man väljer trä till plank, trädäck och pergolor är det lätt hänt att man väljer praktiska och billiga tryckimpregnerade. Men impregneringen kan innehålla tungmetaller och farliga kemikalier. Och det behandlade virket avger farliga gaser vid förbränning när man en dag vill göra sig av med det. Ett bra miljöval jämfört med tryckimpregnerat är värmebehandlad fur. Lärk har en hög naturlig impregneringshalt, och är ett ekologiskt alternativ till tryckimpregnerat trä.

Möblera med omsorg
Om du köper trädgårdsmöbler i exotiska träslag, se till att de är märkta med FSC – Forest Stewardship Council – så att du inte bidrar till skövlingen av regnskog. Varför inte köpa begagnat och piffa till med olja eller nytt lager färg? Kika på Blocket eller på sajter som www.bortskankes.se. Kolla även så att färger och olja är miljömärkt.

Bekämpa snällt
Visst är Roundup och andra miljögiftiga medel effektiva, men de kan öka risken för cancer både för dem som använder dem och för dem som får så småningom kan få dem utspädda i sitt dricksvatten. Mer omtänksamma sätt att ta upp kampen mot ogräsen är ättika, att bränna det och att helt enkelt rycka upp dem – och då får man ju motion på köpet.

Kör grönt
Motorgräsklippare bullrar och luktar. Om du redan har en som fungerar kan du se över vad den drivs av och köpa det minst miljöskadliga att hälla i tanken. Om du har en liten täppa får du superbra kondis och snygga armar av en klippare som drivs av dina egna muskler. Sen finns det förstås dem som går på förnybar el.

Härodlat
Även om du bara har en liten balkong kan du odla. Varför då inte förena nytta med nöje och odla sådant du kan äta? Tomater, plocksallad, spenat och kryddörter är enkla att odla i en balkonglåda eller i en pallkrage på en terrass eller lite täppa. Mums.

Plats för fler
Den biologiska mångfalden är som bekant hotad. Överdrivet ”rena” trädgårdar, täckta av mestadels hårda ytor med få blommor och där kemiska bekämpnings- och ogräsmedel används regelbundet, innehåller betydligt färre arter. Så låt gärna det vara lite vilt och vackert.