Energiskola Omvärld Klimat

18 feb 2016

En lysande idé

På Elens dag den 23 januari i år tände Sveriges elbransch lampor i sociala medier för att stötta organisationen Givewatts livsviktiga arbete i Kenya. För varje inlägg lovade branschföreningen Svensk Energi att skänka 50 kr vilket resulterade i att 50 000 kr gick till Givewatts projekt i Migori, Kenya. Skånska Energi var med och anordnade en ljustävling på Instagram.

1,3 miljarder människor lever utan tillgång till el. Tänk dig att enkelt kunna ge bort en miljövänlig solenergilampa till den som inte har. Den svenskgrundade organisationen Givewatts gör det möjligt.

En solenergilampa ger barn i skolåldern möjlighet att läsa sina läxor. Det gör att de kan utbilda sig och därmed gå en ljusare framtid tillmötes. Vi på Skånska Energi tycker det här är en lysande idé. En solenergilampa löser flera problem i en fattig familj. Ekonomin och hälsan förbättras när de slipper köpa fotogen och de slipper andas in den skadliga röken från fotogenlamporna. Dessutom går det att ladda mobiltelefonen i solenergilampan. Det låter simpelt men löser ett stort problem. Utan tillgång till el behöver man åka många mil till en butik för att ladda sin mobiltelefon. Laddning och resa kostar tid och mycket pengar för den redan fattiga familjen. Vardagen blir lite lättare och framtiden lite ljusare med solenergilampan för dem som lever i fattigdom. En solenergilampa betalar sig på några få månader.

Jesper Hörnberg och Petter Claesson grundade organisationen Givewatts. Genom att förse ren energi till skolor och kliniker hjälper man till och bygger upp den infrastruktur som krävs för att människorna själva kan sörja för sina behov. Organisationen driver insamling i Sverige, USA och Schweiz. Hittills har en bra bit över 20 000 solenergilampor hittat till skolor och kliniker i Kenya.

Ett bidrag på 500 kronor finansierar distributionen av en solenergilampa till något av Givewatts skolprojekt. Med lampan får barnen fler studietimmar och det bidrar därmed till mer kunskaper och högre betyg till eleven. En undersökning gjord av Givewatts visade att betygsresultatet från skolor i Kenya vars elever studerat i ljuset från en solenergilampa ökade med 16 procent på ett halvår. Siburi Secondary School, som var den första skolan Givewatts samarbetade med, klättrade från 43:e till andra plats i distriktets skolrankningssystem. Med rent ljus ökar eleverna sina chanser till vidareutveckling och möjligheten att förverkliga sina framtidsdrömmar. Tillgången till ordentligt läsljus gör stor skillnad.

Ge bort en miljövänlig solenergilampa – eller flera!

Läs mer på givewatts.org

Fakta

20 634 solenergilampor har hittills distribuerats. 1 093 skolor och totalt 103 710 personer har fått tillgång till solenergilampor.

Källa: Givewatts (statistik till och med 2015).