Värmepumpar Om oss

05 apr 2016

"De flesta litar på att jag kan mina saker"

Den skånska vintern är sällan sträng eller ens hård, och nästan aldrig långvarig. Men nu är vi inne i sista veckan i januari och det har faktiskt varit kallt, det vill säga några minusgrader, i fjorton dagars tid. Följderna av denna köldperiod går ännu inte att överblicka i sin helhet, men en sak står klar: på Per Borglins väg 11 i Borgeby utanför Bjärred finns en luftvärmepump med ett ordentligt lager is.

- Har du hittat felet än?

Hans Lundén tittar ut genom entrédörren med morgonkaffekoppen i hand och en vänlig undran.

- Ja, alltså pumpen har ju fungerat hela tiden, men med islagret på har den fört ett farligt väsen. Vi har varit tvungna att stänga av den på nätterna, och då blir det ju antingen kallt eller dyrt nu när det är kallt, säger Hans, som haft pumpen i fyra år tillsammans med direktverkande el, tidstypiskt värmesystem för ett hus byggt 1977.

Hans undran är riktad till Asef Nadesson, som sitter på huk bredvid aggregatet, i full färd med att undersöka det. Asef är en av Skånska Energilösningars 12 servicetekniker, och han ägnar största delen av sin arbetstid åt att serva och installera olika typer av värmepumpar. Hans Lundéns modell har liksom de flesta andra en inbyggd avfrostningsfunktion som ska se till att isbildning aldrig sker, men den har uppenbarligen inte slagit på. Asef är felet på spåren.

- Här finns tre givare som ”talar om” för pumpen när det är kallt, jag tror att det är en av dem som inte visar rätt temperatur. Jag byter ut givarkablarna så får vi se.

Och mycket riktigt. Asef sätter in nya givarkablar, testar sedan luft- och gastryck och provkör avfrostningen – och nu fungerar den.

- Det var inte en jättekomplicerad grej att fixa. Har man gjort det en gång så kan man det, säger Asef och börjar packa ihop sina saker.

Han berättar lite mer hur han gått till väga med reparationen, och samtalet hinner glida över på bilmotorer och några äldre volvomodeller innan det är dags för Hans att gå in i värmen igen och Asef att åka vidare på nästa uppdrag.

Skånska Energilösningar är idag en av Skånes största leverantörer av service på värmepumpar för hushåll och fastigheter. Efterfrågan ökar stadigt när nu apparaterna från 90- och 00-talens värmepumpsboom börjar bli till åren. Rätt service och underhåll i tid kan förlänga livet på många av dem, och Skånska Energilösningar utför året runt uppdrag enligt ingångna serviceavtal. Under vinterns köldknäppar inträffar däremot de flesta akuta felen, och det här är den mest hektiska arbetsperioden för Asef Nadesson och hans kollegor.

Asef är tjugofem på det tjugosjätte, kyltekniker i grunden och har jobbat hos Skånska Energi lite mer än tre år.

- I början var jag rätt blyg, då var det svårt att prata med folk. Men jag har lärt mig efterhand, och nu tycker jag det är roligt, man träffar ju så många olika sorters människor. De flesta litar på att jag kan mina saker, och då blir det lättare både att jobba och prata.

Han är fortfarande ganska lågmäld, Asef Nadesson, men vänlig och tydlig mot de människor han pratar med och lyhörd för deras frågor och undringar.

- En del, särskilt äldre som kanske lever ensamma, vill gärna vara med och titta hela tiden när jag jobbar, och det är inget som stör mig. Jag brukar visa dem hur värmepumparna fungerar samtidigt som jag lagar dem, det blir lite av utbildning, säger Asef och ler.

Hans Lundéns värmepump är nu fullt fungerande, och den skånska vintern kan få härja vidare i Borgeby med omnejd. Redan nästa dag är det mildväder.