Omvärld Klimat

06 mar 2015

Appar gör hållbara val enklare

Det ska vara lätt att göra rätt. Ibland blir man osäker på vilket val som är det mest hållbara, eller så har man helt enkelt inte tid att ta reda på mer. Då kan en app i telefonen vara ett snabbt och smidigt stöd.

Har du en smartphone kan du ladda hem olika appar – små program – som gör det enklare att göra klimatsmarta val när du ska resa eller handla mat och kläder. Det finns också en app som hjälper dig att göra dig av med ditt skräp på rätt sätt. Apparna laddar du ner gratis från App store eller Google Play. Här är tips på bra appar som snabbt guidar dig till hållbara val i vardagen.

Grön Guide
Naturskyddsföreningens guide till miljökloka beslut. “Grön guide” håller reda på rödlistade fiskar och vilka frukter det är säsong för. Appen hjälper dig välja fisk, frukt, grönsaker och tipsar om återvinning. Den vägleder dig också till klimatsmarta val för annan konsumtion, för resor och hur du kan spara el hemma.

Green Travel Choice
En app som beräknar koldioxidutsläppen för olika färdsätt. Den sparar information om varje resa så att du kan summera dina resors koldioxidpåverkan över tid. Att t ex resa från Malmö till Helsingborg med tåg kostar 3,7 kg CO2, samma sträcka med en mellanklassbil kostar 13,6 kg CO2.

Shopgun
“Shopgun” fokuserar på miljö, etik och hälsa med en hållbar värld med enbart gröna produkter på butikshyllorna som mål. I “Shopgun”-appen kan du söka på produkter, märken eller scanna streckkoder. Den visar rött när varan inte är tillräckligt grön. Via appen kan du maila färdigskrivna påtryckningar till företag som inte håller måttet och se hur hållbara deras varor är. Det finns även utdrag från rapporter om olika produkter.

Många Sträckor Små
Att ta cykeln till butiken är en av de största insatserna man kan göra för klimatet när man handlar mat. Därför har Lantmännen tagit fram appen “Många Sträckor Små” som gör det mycket roligare att ta cykeln till butiken. “Många Sträckor Små” använder den inbyggda GPS: en i din smartphone för att mäta hur långt och hur ofta du cyklar. Man kan även få en belöning då och då.

Källsortera
Med avfallsbolaget SITA:s app ”Källsortera” blir det lätt att sortera rätt.

Green Map
En app som visar vilka klimatsnåla alternativ som finns nära dig, t ex second handbutiker, tankställen för fordonsgas och ekologiska restauranger. Appen uppdateras av användarna och finns i flera länder. “Green Map” finns inte på App store eller Google Play, utan du hittar den här: https://m.opengreenmap.org/

Håll Sverige Rent
Tycker du att det är skräpigt där du bor? Med appen ”Håll Sverige Rent” kan du ta ett fotografi och skicka in det och rapportera nedskräpningen. Det finns ingen garanti för att den tas om hand, men det kan ju heller inte skada. Man kan rapportera om allt från båtvrak till välta papperskorgar och även skicka in sin rapport till kommunen.