Vilket elavtal ska jag välja? Följ våra fem tips för att hitta vad som är bäst för dig.
Här är de viktigaste sakerna du ska tänka på när du väljer eller byter elavtal – och hur du genomskådar säljfraserna. För tyvärr finns det en del mindre seriösa elhandelsaktörer att se upp för.
1. Fråga efter jämförspriset
I det så kallade jämförspriset ska alla delar av elavtalets kostnader finnas med. Då ser du vad du verkligen får betala. Alla elhandelsföretag har skyldighet att ange jämförspriser för fast, rörligt, mixat och anvisat elpris. I jämförspriset måste alltid hela kostnaden finnas med från början: utöver själva elpriset även elhandelsföretagets påslag, elcertifikatsavgift och månadsavgift och moms. Så, fråga alltid efter jämförspriset, och om säljaren inte kan eller vill visa det: välj någon annan.
2. Välj Schysst Elhandel
Välj ett Schysst Elhandel-märkt bolag. Schysst Elhandel är branschens egen certifiering med 18 olika krav på tydlig och ärlig information och prissättning. Bara seriösa elhandelsbolag klarar kraven, Skånska Energi var för övrigt ett av de första i Sverige. Med Schysst Elhandel är du alltid trygg. Så, vi råder dig att ställa frågan: är ni Schysst Elhandel-märkta? Blir svaret nej – gå vidare till någon annan!
3. Se upp med lockpriser, ”El till inköpspris” och hög månadsavgift
En del oseriösa elhandelsföretag erbjuder ”el till inköpspris”, ”el till flatrate-pris”, ”elpris utan påslag” eller liknande och har ett riktigt lågt pris per kilowattimme. Det låter ju bra, men oftast blir det en dålig affär i slutändan.
Varför? För att de ”glömmer” att berätta om de kostnader som tillkommer och gör summan på elräkningen så mycket högre. Månadsavgift, elcertifikatsavgift, moms och elbolagets påslag är alla kostnader som läggs på kilowattimmepriset för själva elen. Moms och elcertifikatsavgift har alla, medan påslag och månadsavgift varierar.
4. Elavtal med fast, rörligt eller timpris?
Lika viktigt som det är att hitta ett bra elbolag är det förstås att hitta det elavtal som passar dig bäst. De vanligaste elavtalen har rörligt eller fast elpris.
Fast elpris innebär: Priset per kilowattimme är detsamma under avtalets bindningstid. Du kan påverka dina kostnader genom att använda mindre el. Du kan däremot inte påverka dina kostnader genom att använda el under timmar när den är billigare.
Rörligt elpris innebär: Priset per kilowattimme ändras varje månad. Du kan påverka dina kostnader genom att använda mindre el. Du kan däremot inte påverka dina kostnader genom att använda el under timmar när den är billigare.
Timpris innebär: Priset per kilowattimme ändras varje timme baserat på gällande spotpris. Du kan påverka dina kostnader både genom att använda mindre el och genom att använda el under timmar när den är billigare.
Vi rekommenderar:
- Välj fast elpris om: energikostnaden står för en förhållandevis stor del av utgifterna i ditt hushåll eller om din ekonomi är ansträngd.
- Välj rörligt elpris om: energikostnaden utgör en mindre del av dina totala utgifter. Över tid har rörligt elpris varit billigare än fast elpris, men har också medfört perioder med tillfälliga pristoppar.
- Välj timpris om: du är intresserad av att följa elmarknaden aktivt och har möjlighet att flytta en betydande del av din elanvändning i tiden, till exempel om du har en elbil som du kan ladda på natten.
5. Välj fossilfri el
Den här punkten behöver väl ingen närmare förklaring? Välj el från fossilfria källor för att bidra till en hållbar utveckling, en bättre värld och en ljusare framtid. Vi på Skånska Energi säljer bara fossilfri el.
Vi hjälper dig!
Har du frågor eller funderingar kring att välja eller byta elavtal? Kontakta oss, vi hjälper dig reda ut begreppen och syna bluffarna från oseriösa aktörer. Och om du vill så hjälper vi dig gärna hitta ditt bästa elavtal med 100 % förnybar el. Hos oss får du alltid en personlig el-kontakt!