Ronny Svensson i Påarp berättar om sitt byte från gaspanna till en värmepump från Skånska Energilösningar – och hur solceller blir nästa naturliga steg.
På Floragatan i Påarp utanför Helsingborg bor Ronny och Ingrid Svensson. De flyttade hit för tre år sedan, från en större villa i Ekeby där de bott i många år till ett mindre enplanshus. Ronny och Ingrid lät bygga till ett rymligt uterum, men kände sig i övrigt mycket nöjda med sitt nya hem.
Lockande bli mer klimatneutral
Jo förresten, det var en sak: de var nyfikna på det här med solceller.
– Att själv kunna producera en del av den el vi förbrukar och samtidigt både minska våra energikostnader och bli mer klimatneutrala, det är en mycket lockande tanke tycker jag. Vi tittade runt i somras och var precis på väg att börja ta in offerter på en anläggning…, berättar Ronny Svensson.
Gaspannan gav upp
…när det kom något emellan. Närmare bestämt kretskortet till husets värmepanna, som en kväll sista veckan i september utan förvarning gick sönder. Kretskortet visade sig inte gå att ersätta, och makarna Svensson fick plötsligt växla spår: från tankar på solceller till ett akut behov av ett nytt uppvärmningssystem.
– Gasvärmen hade fungerat bra fram till dess, men även gaspriserna har ju stigit mycket, så vi hade faktiskt funderat lite på om det fanns alternativ.
Värmepump mycket billigare än gas
Så, satsa på en ny gaspanna eller byta till värmepump?
Så här tänkte Ronny och Ingrid:
– När vi räknade på det kunde vi snabbt konstatera att merkostnaden för investeringen i en värmepump istället för gas skulle betala sig på 3-4 år. Utöver utrustningen skulle gasen nämligen kosta oss cirka 22 000 kr om året, medan eluppvärmning med värmepump skulle kosta oss priset för 4 000 kilowattimmar el, säger Ronny.
Kalkylen gjordes på höstens el- och gaspriser och visade att kostnaden med värmepump blev betydligt lägre.
– Skillnaden var stor, så beslutet blev inte svårt, säger Ronny.
Snabb hjälp och installation
En av de leverantörer Ronny Svensson hörde sig för hos var Skånska Energilösningar, som också valet föll på.
– Redan tre dagar efter att gaspannan lade av kunde de komma och docka in en provisorisk varmvattenberedare så att vi fick varmvatten i huset, det var verkligen bra ordnat. Värme fick vi under tiden av en luft-/luftvärmepump vi hade sedan tidigare.
De bestämde sig för en luft-/vatten-värmepump från IVT på 9 kilowatt och efter några veckor var den på plats.
Skånska Energilösningar rev ut den gamla gaspannan med tillhörande rör, medan Ronny själv med hjälp av sin son målade om och lade lite nya klinkers på platsen för den nya utrustningen.
– Sedan kom de hit igen en fredag förmiddag och installerade värmepumpen, och fredag kväll var allt igång.
Satsar på solceller också
Med denna goda erfarenhet föll det sig naturligt för Ronny och Ingrid att välja Skånska Energilösningar som leverantör även av solcellerna.
– 31 paneler ska vi få upp här i april. Vårt tak är i öster- och västerläge så det blir 16 paneler på ena sidan och 15 på andra, säger Ronny.
Enligt deras solcellskalkyl ska solcellerna ge cirka 11 000 kWh om året, vilket är ungefär lika mycket som hushållet förbrukar totalt.
– Jag hoppas att solcellerna genererar cirka 5 000 kWh till oss och 6 000 i överskott som vi säljer. Och så har vi ett fastprisavtal för de cirka 6 000 kWh el vi behöver köpa när solcellerna inte producerar. Utifrån kalkylen har vi tjänat in investeringen på 10-12 år.
Allt folk på samma firma
För valet av Skånska Energilösningar som leverantör lyfter Ronny Svensson fram en faktor som varit viktig för honom:
– Jag gillar att man har allt folk anställda själv. Inte att det är säljare från en firma, ingenjörer från en annan och montörer från en tredje. Alla är insatta och det är inga informationsglapp. Det betyder mer än att få det billigaste priset. Skånska Energilösningar är inte billigast men har bra och rimliga priser.
Lika bra sätta in laddbox med
Till sist: Ronny och Ingrid passar samtidigt med solcellsinstallationen också på att sätta in laddbox för en framtida elbil. Inte heller det var ett svårt beslut:
– Laddbox är en förhållandevis liten kostnad sett till helheten, särskilt som vi kan dra av 50 procent med det nya avdraget för grön teknik. Vi har inga planer på att skaffa elbil just nu, men nästa gång vi byter bil lär det ju bli någon form av laddbart.