Att leta vårtecken är ett bra och kul sätt att få lite extra energi, inte minst så här i mars då våren kan vara lite… trevande, minst sagt. Här är några tips på vårtecken att hålla utkik efter, upptäcka och uppleva.
Våren är här.
Våren ÄR här.
Eller?
Jo. Mars ÄR en vårmånad. Även om den långt ifrån varje dag förmår trigga igång några riktiga vårkänslor. De där första timmarna med åtta tio tolv grader och sol är något alldeles fantastiskt, och det brukar komma några av dem redan i mars. Att de sedan med stor säkerhet följs av två till tre veckor av regn, snö, frost, hagel, minusgrader och bakslag på bakslag är en annan sak…
Mars är alltså, som vårmånad betraktad, i bästa fall nyckfull. Men vårtecknen, de finns därute. Och de blir allt fler för varje vecka. Vilka är dina favoritvårtecken? Här har vi samlat ett par, några kan rentav bli till utflykter. Så, även om våren är seg: ge dig ut och leta vårtecken. Det ger härlig energi!
Förmiddagskaffe i solen
Finns det något bättre än första förmiddagskaffet utomhus i solen för året? Alltså då solen verkligen värmer, om än lite. Temperaturen kan vara låg, det kvittar, hitta dig en stol invid en husvägg i lä, stjäl dig en stund och bara njuut😊
Vitsippor förstås – och blå
Vitsippornas vackra blomning är ett lika säkert som klassiskt vårtecken. Vitsippan växer i lövskog och ängsmark och är lätt att hitta i Skåne. Inte minst i våra bokskogar kan det finnas hav av vitsippor i slutet av mars och april – att vandra genom ett är en stark vårupplevelse. Önskas variation till de vita sipporna finns ju även – om än i betydligt mindre antal – gula och blå. Blåsippan är fridlyst i Skåne och kan vara svår att få syn på i det vilda, men Klöva Hallar och Skäralid på Söderåsen och Dalby Söderskog är bra ställen att leta.
Salt sill i sylt
Vad vore våren utan vårfåglarna? Deras ankomst en efter en är ett säkert sätt att följa vårens framskridande. Sånglärkans livgivande drill över fälten och koltrastens vårkvällsserenader är självklara vårtecken som inte behöver någon närmare presentation. Men det finns en tidig och säker vårbudbärare som förtjänar att nämnas jämte dem, nämligen gransångaren. ”Salt-sill-sylt-salt-sill-sylt” – så ungefär låter gransångarens klara, lätt svängigt gungande sång, som från slutet av mars börjar ljuda lite var som helst för alla att höra. Gransångaren sjunger gärna och högt från trädtoppar såväl i lövskog som nära oss i parker, grönområden och trädgårdar i vår närhet. Ut och lyssna! (Provlyssna på gransångaren här: ♫ Gransångare - lyssna till sång / läte / ljud.)
Kulan i luften!
Barnen på gatan, kompisarna på gröningen med jackor som mål, korpgänget på grusplanen (som väl är konstgräs nuförtiden), byns divisionfemgäng på idrottsplatsen, allsvenska premiärer för fullsatta läktare – att fotbollssäsongen drar igång är ett säkert vårtecken. Om det är titlar på spel, träning och tävlan eller bara spritt i benen och suget efter få leka boll en stund tillsammans kvittar alldeles lika.
…o knudorna i jo’ren
Här i Skåne är traktorsläp fullastade med sättpotatisar ett självklart vårtecken, för den som ger sig bara en bit utanför stan. Så är det också Skåne som odlar i särklass mest potatis i landet. Cirka 197 500 ton matpotatis skördade vi ifjol! Tre månader tar det normalt från sättning till första skörd – det ska ju bli nypotatis till midsommar.
Tranorna på Pulken
Högt från ovan kan lite då och då i mitten och slutet av mars och början av april höras mjukt knirrande, nasala läten. Lyfter du blicken får du se en eller att par av vårens alla sträckande tranor. Flock efter flock efter flock av dessa långhalsade, bredvingade och majestätiska fåglar är på väg norrut till sina häckplatser. Att de samlas i tusental, ja hundratusental vid västgötska Hornborgasjön är vida känt. Men visste du att nästan lika många innan dess väljer att ta en rast på vägen här i Skåne? Jo. Närmare bestämt vid Pulken, invid Helgeå söder om Åhus. Här finns fågeltorn och utemuseum. Att se tusentals tranor samlade är ett häftigt skådespel värt en utflykt. Läs mer här: Upplev tranorna vid Pulken – Biosfärområde Kristianstads Vattenrike