Karolina Brising som driver Länsmansgården Trädgårdsdesign i Dalby berättar om sin passion och ger 5 fina tips till ny trädgårdsenergi.
Hon trivdes ganska bra som NO-lärare på högstadiet, sedan många år. Men efter en slitsam period både på jobbet och i livet bestämde sig emellertid Karolina Brising för att göra något helt annat. Hon bestämde sig för att bejaka den passion hon haft med sig hela livet, fast mest sådär lite på sparlåga: passionen för växter och trädgård.
Guldläge i Dalby
– Att satsa på ett kreativt eller konstnärligt yrke, det fanns inte på kartan för mig när jag var yngre. Så jag läste till lärare. Men man växer ju upp, och inser att man bestämmer över sitt liv helt själv. Så nu sökte jag till Lantbruksuniversitetet i Alnarp och utbildade mig till trädgårdsdesigner. Det är tio år sen i år.
Karolina Brising ler och ser sig runt, inte utan stolthet. Det är lätt att förstå varför. Karolina står mitt i sin stora, fantastiska trädgård, tillhörande Länsmansgården i Dalby, ett stenkast från torg och gästis. Hit flyttade hon med sin familj för sju år sedan. Då bestod tomten mest av gräsmattor och gamla fruktträd i dåligt skick. Med andra ord guldläge för en nybakad trädgårdsdesigner. Här har Karolina bit för bit skapat inte en utan flera olika trädgårdar: en serie gröna rum, alla med sin karaktär och skiftande med årstiderna.
– Grundstrukturen lade jag från början med mycket inspiration från engelsk trädgård, det syns inte minst på häckarna runt olika partier. Men jag älskar egentligen allt med trädgård och vill ha en stor mångfald av färg och form och växter, säger Karolina.
Träffar många på Instagram
Karolinas trädgård är förstås inte bara en vanlig hemträdgård, utan på samma gång showroom och experimentverkstad för hennes verksamhet som trädgårdsdesigner. Här visar hon kunder vad som är möjligt, här håller hon kurser, här provar hon nytt själv. Och du behöver faktiskt inte komma hit för att njuta av grönskan och prakten och få tips och inspiration till din egen trädgård. På kontot karolinalansmansgarden på Instagram visar och berättar Karolina om sin trädgård – och hon har mer än 113 000 följare!
– Jag har fått kontakt med och träffat så många trädgårdsvänner genom Instagram och själv lärt mig så mycket och fått så många idéer. Att dela sin passion med andra är underbart.
5 tips för ny trädgårdsenergi
Att titta in i andras drömträdgårdar är inspirerande, men kan ju även leda till viss uppgivenhet inför den egna, kanske torftiga täppan… Nå, misströsta icke: här ger Karolina Brising fem tips som ger dig och din trädgård ny energi:
- Tänk rum och tänk ramar
– Även en liten radhusträdgård kan bli så mycket om du får en struktur i den. Dela in den i rum och tänk på hur du kan rama in delarna. Gå runt med en stol och känn in var det är skönt att sitta. Även om du inte använder alla så är det trevligt att ha flera sittplatser i en trädgård. - Låt trädgården leva året om
– Även om du inte är ute i din trädgård så mycket under den kalla och mörka delen av året, så kan du ha mycket glädje av den ändå när du är inomhus och tittar ut. Se till att ha några vintergröna växter, och om du vill kan du forma dem, till exempel som klot. Sätt något gräs som blir extra vackert med frost i. Lys sedan upp det vinterfina så lever din trädgård även när det är som mörkast. - Robot och hårda fogar
– Det tråkigaste och mest tidsödande arbetet i trädgården för de flesta är gräsklippning och ogräsrensning. Skaffa en robotgräsklippare, de har gått ner i pris, spar dig mycket tid och sköter din gräsmatta perfekt. Ett sätt att slippa rensa ogräs mellan stenplattor är att lägga hård fog istället för sand. - Sätt tätt och sätt rätt
– Sätt örter och perenner tätt så ger du mindre utrymme för ogräset att växa. Tänk också på att sätta rätt växter för att trädgården ska vara fin hela säsongen. Det är lätt att åka till plantskolan på våren och bara köpa växter som är fina just då… men tänk på att ha växter som kan avlösa varandra i rabatterna under året. - Prova krukträdgård
– Att ha växter i krukor och att arrangera många krukor tillsammans har flera fördelar. Du kan få grönska och blommor på en kal plats, till exempel vid en entré, och du behöver inte ha så mycket yta, det räcker med en balkong. Fler växter än man tror går att odla i kruka, och det är lätt att flytta och ändra om efter tycke, smak och årstid. Själv gillar jag att odla i zinkspannar som alternativ, men tänk då på att ha hål i botten på dem.