Nu är äntligen primörsäsongen igång på riktigt med färsk potatis, gröna salladsblad, morötter, färsk lök, tomater i olika färger, rädisor och gurkor. Och jordgubbar!
Kanske har du en egen liten odlingstäppa eller en balkonglåda som du nu kan börja plocka lite godsaker från? Eller varför inte göra en riktigt bra nytta & nöje-kombo och styra sommarutflykten till olika gårdsbutiker här i Skåne. En del erbjuder dessutom självplock av grönsaker, frukt och bär. Och visst känns det ju lite extra bra och härligt att ha plockat själv?
Sallader går att variera i all oändlighet, men det är ändå ganska lätt hänt att fastna i att göra samma sallad varje gång. Här vill vi därför ge dig ett par tips på goda, somriga sallader att variera din egen favoritsallad med i sommar. Och vem vet, kanske får du en ny favorit?
Sommarsallad med fetaost och jordgubbar
En riktigt härlig sallad med blandning av sött och salt som passar perfekt till grillat kött, rökt fisk eller kyckling.
Det här behöver du:
Sallad, valfri sort
Fetaost
Jordgubbar
Grön sparris
Sockerärtor
Salladslök
Rädisor
Olivolja
Balsamvinäger
Salt och nymald peppar
Gör så här:
Skölj salladen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3-4 minuter. Strimla sockerärtorna, dela rädisor och jordgubbar. Blanda ihop, smula över fetaost och ringla lite balsamvinäger och olivolja över salladen. Salta och peppra. Voilà!
Färskpotatissallad med äpple och gräslök
En fräsch potatissallad med många olika smaker. Enkelt och såå gott!
Det här behöver du:
Färskpotatis
Dijonsenap
Citron
Rapsolja
Äpple
Kapris
Hackad färsk gräslök
Salt och nymald peppar
Gör så här:
Koka potatisen och låt den svalna. Blanda lite senap, citron (både saft och finrivet skal) med olja. Skiva potatisen och skär äpplet i tärningar. Blanda ihop allt, salta och peppra.
Sallad med grillade grönsaker
Lägg de nyskördade grönsakerna på grillen medan du blandar ihop den goda dressingen.
Det här behöver du:
Spenat, ruccola eller andra gröna blad
Aubergine
Squash
Färsk lök
Tomater
– eller andra grönsaker du gillar
Till dressing:
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
4 salviablad, finhackade
2 msk vit balsamvinäger
Chilipeppar
Salt
Gör så här:
Rör ihop dressingen, börja med kryddorna och slå sen på vinägern och vispa i oljan lite i taget. Pensla grönsakerna med lite olja och grilla dem. Låt grönsakerna svalna något, häll sen över dressingen och rör om. Servera på en bädd av gröna blad.