8 okt 2024

Spara el i höst

Här har vi samlat 2 x 8 tips på hur du sparar el i höst. Vad drar egentligen mest el, och är därför viktigast att hålla koll på?  

Hösten är här och vi flyttar in! Efter en varm och skön sensommar kan det ju faktiskt kännas riktigt mysigt att få krypa upp i soffan med en filt när kvällarna nu blir svalare och mörkare. 

Hösten innebär också att vi tänder fler lampor, använder mer apparater och inte minst – det är snart dags att sätta på värmen. Och här finns ju en del saker som är bra att hålla lite extra koll på. Inte minst vad gäller uppvärmningen. Mellan tummen och pekfingret går hälften av elförbrukningen i en villa till värme. Av den andra hälften går ca en fjärdedel till varmvatten och en fjärdedel till annan utrustning i hemmet. 

Här delar vi 2 x 8 smarta tips på effektiva sätt att spara el i höst. Och vi börjar med uppvärmningen, eftersom det är här det finns mest pengar att spara. 

 

8 el-spartips för din uppvärmning: 

  1. Sänk inomhustemperaturen. En grad minskar energianvändningen med 5 procent. 
  2. Ställ inte möbler i vägen för element och termostater. 
  3. Vädra smart. Om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden. 
  4. Täta och isolera fönster och dörrar. Se till att den tätning du har i form av lister och annat är i bra skick och uppgradera vid behov. 
  5. Stäng av golvvärmen och handdukstorken i badrummet. Energitjuvarna i ett badrum är oftast separat golvvärme och handdukstork. Så stäng av dem helt enkelt, det är vårt bästa tips. 
  6. Serva din värmepump regelbundet. Då säkerställer du att den fungerar som den ska och att dess prestanda är optimerad. 
  7. Lufta elementen i vattenburna värmesystem då och då. 
  8. Skaffa (ny) värmepump. För många är en värmepumplösning det effektivaste och energisnålaste sättet att värma upp huset. Har du möjlighet att investera i en värmepump – gör det. Har du en värmepump som är tio år eller äldre är sannolikheten hög att du snabbt kommer att tjäna på att skaffa en ny. 

8 el-spartips för varmvatten och annan utrustning: 

  1. Duscha kortare tid. Genom att halvera duschtiden så halverar du också energi- och vattenförbrukningen. Stäng av vattnet när du tvålar in dig. Och framför allt: duscha istället för att bada i badkar. 
  2. Diska i diskmaskin. Att diska i maskin sparar varmvatten jämfört med att diska för hand. Undvik framför allt att diska för hand med rinnande varmvatten. Allra bäst är att använda diskmaskinens Eko-program, som förbrukar mindre energi även om det tar längre tid. 
  3. Tvätta rätt. Tvätta bara full tvättmaskin, välj inte högre temperatur än nödvändigt – 40 grader är tillräckligt i de flesta fall – och prova att slopa förtvätten. Väljer du ECO-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt. 
  4. Torktumla så lite som möjligt. Torktumlaren kan dra upp till tre gånger så mycket energi som tvättmaskinen. (Torktumlaren är dock mer energisnål än ett torkskåp.) Lufttorka tvätten om du kan, gärna utomhus under den varma delen av året. En kompromiss: torktumla tvätten i en halvtimme och häng sedan upp den. Du kan också sätta in en avfuktare där du torkar tvätt för snabbare resultat. Jo, den drar också el, men, mycket mindre än torktumlaren. 
  5. Använd vattenkokare. Att använda en vattenkokare för att värma till exempel pastavatten är ett bra energispartips om du har glaskeramikhäll eller gjutjärnsplattor. Har du däremot en induktionshäll är den jämförbar med vattenkokaren sett till energiåtgång. 
  6. Frosta av och håll rent. Om du inte har automatisk avfrostning i frysen bör du frosta av den regelbundet. På så sätt använder kylaggregatet mindre energi. Tänk också på att hålla rent bakom kyl och frys. Och du vet väl att rätt temperatur i frysen är 18 minusgrader, det behöver inte vara kallare än så. 
  7. Skippa standby. Stäng av apparater helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används. 
  8. Byt ut alla lampor till LED. Det finns både dimbara och lysrör. En LED-lampa drar cirka 80 procent mindre el och har en 30-40 gånger längre livslängd än en vanlig glödlampa. 

Vill du ha ytterligare tips på hur du kan spara el i höst, läs mer här: 

https://www.skanska-energi.se/blogg/sa-sparar-du-el-snabbt-och-effektivt/