Det är oktober och därmed pumpa-tid! I alla fall om man tänker på pumpan som en vacker höstdekoration eller karvad som en skojläskig figur till halloween. Men det finns mycket mer att berätta om den populära och nyttiga frukten (jo, det är faktiskt en frukt!).
I många delar av världen har pumpan varit en viktig del av kosten väldigt länge. I Sverige har den blivit populär först de senaste åren i samband med Halloween, och framför allt som dekoration. Men här finns ju potential! Pumpan är både väldigt god och innehåller en massa nyttigheter!
Pumpan, en riktig energiboost!
Visste du att pumpor är fullproppade med vitaminer och mineraler som C, A, kalium, zink och folsyra? Pumpan har även ett rikt innehåll av antioxidanter som hjälper till att skydda våra celler och hålla oss friska. Och missa inte de nyttiga pumpakärnorna. De är rika på såväl magnesium som omega-3.
Pumpa, squash eller zucchini?
Pumpa och squash (eller zucchini, beroende på vad man kallar den) är egentligen samma frukt. Squashen är generellt mjukare i skalet och skördas tidigare varpå den ofta kallas sommarsquash. Pumpan, också kallad vintersquash, skördas senare. Den har då hunnit bli större än sommarsquashen, frukten är riktigt mogen och har fått hårt skal. Pumpan går dessutom ofta att spara över vintern.
Vilken sort är godast?
Pumpa går att använda i många olika rätter och tillbehör, här är några tips på olika sorters matiga pumpor att prova, vilken som är godast är såklart en smaksak.
Butternut. En av de vanligaste matpumporna. Den har inte så mycket kärnor och köttet har en söt, nötig smak. God att ugsnbaka eller ha i soppa.
Spagetti. Som namnet antyder har denna pumpan ett trådigt, spagettiliknande fruktkött. Lätt att laga – dela pumpan i halvor och baka eller koka den mjuk. Dra sen ut det trådiga spagetti-fruktköttet med en gaffel.
Hokkaido. En lite mindre pumpa som ursprungligen kommer från Japan. Hokkaidon behöver inte skalas utan kan skäras upp och kokas eller rostas som den är! Även den har en söt och nötig smak.
Delica. En grönstrimmig, rund pumpa. Mörkt gult fruktkött, söt och nötaktig smak. Jättegod att dela i halvor och ugnsbaka.
Muscat. Också kallad Askungen-pumpa. Pumpan kommer ursprungligen från USA men odlas idag över hela världen. Muscatpumpan är lite sötare än andra pumpor, så passar bra till marmelad och chutney.
Vad kan man laga med pumpa?
Pumpa kan ugnsbakas, rostas, mosas eller stekas. Den passar bra även i efterrätter och i bakverk. Pumpan kan också strimlas och ätas rå i sallader eller användas i sylt och marmelad. Pumpasalsa och pumpachutney är goda tillbehör. Och glöm som sagt inte pumpakärnorna – rosta dem i en het panna, salta och ät som snacks eller strössla över en sallad eller på matbröd.
Vad ska man tänka på?
För att veta om pumpan är ätmogen knacka försiktigt på skalet. Är pumpan mogen hörs ett ihålig klang. Du delar pumpan lättast genom att först skära den i klyftor innan du skär bort skalet. Ta bort kärnorna och det svampiga fruktköttet runt kärnorna när du har delat pumpan och innan du börjar tillaga den. Lycka till!
Karva pumpalyktor till Halloween
Snart är det Halloween, den nya favorithögtiden för många barn. Då ska det ju karvas pumpa så det står härliga till. Och det är riktigt kul, så här gör du:
- Använd en sked och gröp ut innehållet ur din blivande pumpalykta ordentligt. Tänk på att du kan ta tillvara på kärnorna och fruktköttet, kanske göra en god paj till middag?
- Rita mönstret på din pumpa så att du vet var du skall skära. Det finns läskiga mönster på nätet att skriva ut.
- Dags att skära ut hålen för ögon och mun på din pumpalykta. Använd både en lite större och en mindre kniv för att kunna göra både stora och finare snitt. Skär i mindre bitar så går det enklare att lirka ur dem.
- Sådär! På med locket så är din halloweenpumpa klar! Nu är det bara att vänta till mörkret faller då det är dags att tända och låta halloweenpumpan lysa upp i mörkret. Vill du inte använda riktiga ljus kan du lägga i en batteridriven ljusslinga.