Variera basen, rör ner goda nyttigheter och prova olika topping. Det är tre sätt att göra gröten, roligare, godare och extra energirik.
Nu när temperaturen börjar krypa neråt är det gott med något varmt att äta på morgonen, och vad är mer klassiskt än en tallrik gröt. ”Gott, nyttigt och mättande.” Så brukar gröt beskrivas och det är svårt att protestera. Men i ärlighetens namn… kanske också lite tråkigt?
Nej, faktiskt inte! För vet du? Du kan pimpa och variera din gröt på en mängd olika sätt för att få extra energi och för att får en godare och roligare frukost. Här följer lite tips och inspiration för hur du – så att säga – tar din höstgröt till nästa nivå.
Variera basen
1 deciliter havregryn, 2,5 deciliter vatten, en gnutta salt. Där grundreceptet på havregröt. Behåll proportionerna mellan gryn/flingor och vatten men variera med eller blanda i andra sorter, till exempel:
- Rågflingor. Rågflingor har hög fiberhalt och en lite robustare smak än havregryn. Blanda råg och havre eller byt helt.
- Bovete. Krossat eller flingor funkar bäst i gröt. Bovete är dessutom glutenfritt.
- Quinoa. Har en mild fin smak och är även det glutenfritt.
- Rör ner ett ägg. För en extra proteinboost till din gröt, rör ner ett ägg redan från början!
Rör ner gott och nyttigt
När gröten börjar koka upp, passa på att röra ner lite extra godsaker och nyttigheter. Såsom till exempel:
- Frysta bär. Vänd ner en näve frysta bär i grötkoket så tillför du smak, sötma och extra energi. Hallon, jordgubbar, vinbär… vad du vill. Lägger du i blåbär får du dessutom lite antioxidanter på köpet.
- Banan, äpple plommon… eller egentligen vilken frukt som helst som du gillar. Mosad banan gör gröten krämigare, äppleskivor ger lite friskhet och crunch, plommon en fylligare smak.
- Kryddor. Kanel, kardemumma och/eller lite vaniljsocker lyfter smaken lite extra, gärna tillsammans med frukt förstås. Lite curry med banan är inte heller dumt, och för lite edge: riv ner en gnutta färsk ingefära.
- Linfrö och russin är också gott att låta koka med.
Olika sorters topping
Kronan på verket och pricken över i på din höstgröt deluxe är en läcker topping som får dig att vilja kasta dig över tallriken. Variera med olika konsistenser så blir det roligare att äta. Här är några tips:
- Valnötter, hasselnötter, mandel eller vilka nötter du nu gillar ger fin extra energi och många nyttiga ämnen. Hacka grovt eller fint och strö över. Kokosflingor!
- Frukt och bär, färska eller torkade. Äpple fungerar utmärkt att strö över din gröt. Banan, äppke, päron kiwi, jordgubbar, blåbär och varför inte lingon? Med mera, med mera. Prova runt!
- Sirap, sylt eller kompott. En rejäl klick sylt eller kompott eller en sträng ringlad sirap
- Frön. Solroskärnor, pumpakärnor, psylliumfrön, sesamfrön.
Spara-el-gröten
Det finns också ett annat sätt att enkelt göra gröt och som dessutom sparar el därhemma: over night oats. Over night oats är en kall gröt som du blandar ihop kvällen innan, som står till sig i kylen över natten och är redo att ätas på morgonen.
Recept (exempel)
- 1 dl havregryn
- 1 dl mjölk
- 1 dl chiafrön
- 1 dl krämig yoghurt
Blanda ihop, ställ i kylen över natten. Lägg på topping precis innan du äter. För lite värme, mikra snabbt lite frysta bär och lägg över på morgonen när du ska äta.