Läs våra tio tips till hur du undviker konstgjorda ämnen i din trädgård och i dina odlingar – och hur du gynnar ett eget naturligt kretslopp och biologisk mångfald. Ja, vi pratar förnybar odlingsenergi!
Det är dags nu. Ja, somliga skulle rentav säga att det är hög tid. Oavsett om du har en blomsterlåda och två krukor på balkongen, en täppa på innergården, en lott i utkanten av stan eller en helt egen trädgård – så är det dags! Att komma igång med plantering och odling av blommor, örter, växter och grönsaker. Allt fint och gott du vill ha omkring dig under årets varmare del och en bra bit in på hösten också.
Här följer våra tio tips på saker du kan göra för att odla naturligt, skapa din egen förnybara odlingsenergi och öka den biologiska mångfalden i dina gröna rum.
1) Köp ekologiska fröer och plantor
Vill du vara säker på att inte föra in rester av bekämpningsmedel och konstgödsel i din trädgård eller odling ska, ja måste du köpa ekologiskt odlade fröer och plantor. KRAV och EU-ekologiskt är de två säkraste märkningarna att hålla utkik efter.
2) Slopa konstgödsel och bekämpningsmedel
Det är inget att tveka om: klart att du ska våga vägra alla former av konstgödsel och kemiska och naturfrämmande bekämpningsmedel. Konstgödsel är skadligt för klimatet och bidrar till övergödning. Kemiska bekämpningsmedel kan lämna kvar farliga ämnen i såväl dina växter och grönsaker som i marken under lång tid. Ogräs kan du bekämpa för hand. Och vet du? Ett av de bästa sätten att hålla skadedjur nere är att främja den biologiska mångfalden i din trädgård. Ju fler olika insekter och varelser som trivs, desto fler som kan hjälpa dig hålla dig oönskade gästerna borta. Nyckelpigor som frossar bladlöss är ett exempel, men det finns många fler.
3) Fyra sätt att gödsla naturligt
Det finns många alternativ till konstgödsel. Här är fyra:
- Nässelvatten: Plocka ett fång nässlor. Lägg dem i en spann. Fyll spannen med vatten. Lägg ett lock på (för luktens skull). Låt stå i två veckor. Nu har du en dundernäring till dina grödor, rik på kväve och kisel. Späd 1+10 med vatten.
- Gräsklipp: ett enkelt och effektivt sätt att tillföra en rik dos näring snabbt är att lägga ett lager färskt gräsklipp kring dina plantor och växter, upp till 10 centimeter cirka. En extra fördel med gräsklipp är att det täcker jorden och bevarar fukten.
- Kompostjord: ett av de allra bästa sätten att gödsla naturligt är att ta vara på ditt köks- och trädgårdsavfall i en kompost och låta det förmultna till fin och näringsrik kompostjord. I en vanlig kallkompost (det vill säga någon slags behållare eller ram du lägger avfallet i) tar det cirka ett år. Tänk på att av kökets avfall, använd bara det vegetariska. Känslan att skapa ett helt eget kretslopp är häftig!
4) Och ett extra gödslingstips...
Guldvatten: Man tager vad man haver och faktum är att du själv producerar mängder av utmärkt växtnäring varje dygn året runt: din urin! Guldvatten är alltså en lätt förskönande omskrivning för… kissvatten. Hursomhelst: späd 1+9 med vatten och du har en näringslösning rik på de tre nyckelämnena kväve, kalium och fosfor.
5) Odla utan torv
Att skapa en fin, näringsrik och hållbar odlingsjord är en hel vetenskap och vi kan inte gå in på alla detaljer och möjligheter här. Men en viktig sak: försök odla utan torv. Torv? Jo, mycket av den planteringsjord som säljs i handeln idag innehåller stora mängder torv. Torv tar flera tusen år att bilda, och när torv bryts släpps stora mängder växthusgaser ut. Så, att använda torvjord är helt enkelt inte hållbart. Vad istället? Det finns torvfri jord i handeln, och får du själv igång en bra produktion av kompostjord kan du göra din egen jord. Googla: ”torvfri jord recept”.
6) Växtföljd och växelbruk
Ett bra sätt att odla framgångsrikt och hålla din jord i bra form är att bedriva växelbruk, det vill säga odla olika grödor på dina olika plättar från år till år. Vissa grödor kräver (mycket) mer näring, andra mindre, vissa knappt någon alls. Iaktta en växtföljd med cykler på till exempel fyra, sex eller åtta år. Googla: ”växtföljd grönsaker” och läs på lite!
7) Vattna smart och hållbart
Odling kräver förr eller senare, oftare eller mer sällan, allt efter vädret vattning. Att sätta ut spridaren ett par timmar i landet är bekvämt men väldigt slösaktigt med vår värdefulla resurs vattnet. Både vattenspridaren och det mer ”sprejande” slangmunstycket sprider vattnet alldeles för ineffektivt. Vattna istället med vattenslang utan munstycke eller med vattenkanna, så kommer så mycket vatten som möjligt på rätt plats, det vill säga nära dina plantor och deras rötter.
8) Ta sticklingar och dela växter
Du vet väl att delningsekonomi är en synnerligen bra grej också i trädgårdsvärlden? Genom att dela och ta sticklingar av dina växter får du fler alldeles gratis och slipper köpa nytt. Vissa växter är lättare att dela, andra att ta sticklingar på, en del svårare – men de flesta är möjliga.
- Dela perenner: tumregeln är att du delar vårblommande på hösten och höstblommande på våren. Vattna rejält innan du gräver upp växten. Använd spade eller liknande med någorlunda skarpt blad. Hugg till varsamt men bestämt så att varje del får med knoppar och rötter. Lätt att dela är till exempel gräslök, flox, kungsmynta, kärleksört och funkia.
- Ta sticklingar: Välj en gren med flera blad. Skär av alldeles under en knopp eller ett blad. Skär bort dem men låt en eller ett par blad vara kvar. Sätt sticklingen i jord, vatten eller jordblandad sand (googla vad som är bäst för aktuell växt) och låt rota sig. Plantera sedan om. Lätt att ta sticklingar från: lavendel, rosmarin, pelargon, petunia, murgröna.
9) Bi-ologisk mångfald
Du har hört det, du vet om det: våra vildbin är hotade och behöver all hjälp de kan få. Ett utmärkt sätt du kan hjälpa dem är att tillhandahålla blommor som de kan få nektar och pollen av.
- Blommor under lång tid. Se till att ha blommor som blommar från tidig vår till sen sommar. Tidig vår exempelvis svalört, violer, vårlök. Bärbuskar som krusbär och vinbär är bra lite senare på våren.
- Perenner som är bifavoriter: lungört, stjärnflocka, blodnäva, röd solhatt, anisisop, kärleksört och i princip alla våra kryddörter.
- Ettåriga växter: blåklint, gurkört, honungsfacelia och ringblomma.
Men det finns många fler!
10) Trivs tillsammans med vilda djur.
Ett annat sätt att främja den biologiska mångfalden är att göra din trädgård till en trivsam plats för allehanda vilda djur, från fåglar och fladdermöss till insekter, daggmaskar och igelkottar.
- Slarva lite mer i trädgården. Ja, med det menar vi att du inte behöver ha det så där tip-top-välordnat och ”fint” överallt i dina gröna rum. Några löv- och rishögar här och där, lite gammal ved och oansade växter är lika med eftertraktade livsutrymmen för många varelser, varav flera du säkert inte visste fanns.
- Spara döda träd. Har du ett dött träd som du är ivrig att såga ner, tänk om och spara det gärna för där trivs många skalbaggar och larver – och med dem om du har tur rentav hackspettar.
- Sätt upp några holkar. Sätt upp några holkar till fåglar, men även till fladdermöss. Välj ett par med olika hålstorlek så har du chans att bli hyresvärd för fler olika arter.
- Ett litet vattenbad för varma dagar.
- - -
Källa: Naturskyddsföreningen, www.snf.se