4 aug 2024

Mer energi: Kom igång med upcycling

Upcycling eller kreativt återbruk är en rolig och hållbar trend som innebär att du gör något nytt och bättre av något gammalt du tänkt slänga eller inte behöver längre. Läs mer och få tips på några projekt att komma igång med. 

 

Vadå uppcykling?! Nej, det engelska ordet upcycling går inte att översätta rakt av och få någon vettig mening i 😊 Vilket beror på att ”upcycling” är en språkligt lekfull utveckling av ”recycling”, det vill säga återvinning. Med upcycling menas att du återanvänder en sak eller ett material och gör något nytt och rentav bättre av det. Gamla saker på ett nytt sätt. 

 

Det närmaste svenska begreppet är nog ”kreativt återbruk”. Både upcycling och kreativt återbruk har blivit något av modeord och egna trender de senaste åren för hållbarhetsintresserade inom inte minst mode- och designvärlden.  

 

Det kan vara smyckesdesignern Kathleen Nowak Tuccis färgstarka och eleganta halsband Hummingbird, tillverkat av förbrukade kaffekapslar. Men det kan också vara att fixa ett nytt utemöblemang av några lastpallar eller att sy en ny kjol av två par gamla trasiga jeans. Och så vidare. 

 

Upcycling och kreativt återbruk är dubbelt hållbart och miljövänligt kan man säga. Dels tar du vara på material och saker och gör så att de kan leva vidare istället för att slängas. Och genom att göra något nytt av något gammalt istället för att köpa något nytillverkat bidrar du till att spara på naturresurser och energi och minska utsläppen. 

 

Det bästa med upcycling och kreativt återbruk jämte miljövinsterna är att du inte behöver vara konstnär, hantverkare eller formgivare för att prova på det. Upcycling är en synnerligen DIY-vänlig hobby, det vill säga lätt att prova själv med vad du har hemma. Här följer några tips om du vill prova på. Följ dem, utgå från dem och improvisera eller strunta i dem och hitta på ditt helt egna upcyclingprojekt. Lycka till! 

 

1) Förvaringsfack av jeansfickor  

Gamla jeans med sin karakteristiska stil och slitstarka tyg är jättebra upcyclingmaterial. Här är ett kul tips för förvaring. Klipp ut fickorna på ett par jeans eller två eller tre, ta med en god marginal tyg runtom dem. Sy sedan ihop dem som du vill – kanske fyra på en rad eller två gånger två – och häng upp din jeansfickförvaring där du har nytta av den, på en vägg eller på baksidan av en dörr till exempel. Pennor, nycklar, bestick och många olika småsaker har nu en plats att bo. 

2) Från T-shirt till tygväska 

Har du en gammal favorit-t-shirt som blivit för sliten att använda eller kanske gått upp i en söm? Då behöver du inte mycket sykunskaper för att förvandla den till en snygg och praktisk tygväska. Klipp av ärmarna och halsen på tröjan och sy en nedre fåll, klipp till och sy på några enkla handtag av en matchande, kanske något tjockare tygbit. 

3) Bokhylla av trälådor och stege 

Har du en gammal trästege stående som du inte använder längre? Eller några udda trälådor? Gör en bokhylla av dem! Arrangera trälådorna som du vill ha dem, prova till exempel att inte ha dem helt jämt utan låt dem sticka ut lite här och där på sidorna. Se till att din skapelse är stabil och montera ihop den, exempelvis med skruv och/eller beslag. Stegen, luta den mot väggen och låt stegens steg bli hyllplanen, förstärk med små brädbitar om det behövs. Du kan självklart också betsa eller måla som du vill därtill. 

4) Anslagstavla av vinkorkar 

Enkelt och riktigt snyggt! Limma på ett antal vinkorkar på en träram och vips har du en unik anslagstavla där det är hur lätt som helst att fästa saker med häftstift. 

5) Från fönsterram till tavelram 

Har du en gammal uttjänt fönsterram som står och skräpar i källaren eller garaget? Varför inte förvandla den till en foto- eller tavelram med en helt egen karaktär? Rengör ramen, skrapa eller knacka bort lösa, trasiga delar, kitt och liknande. Behandla ramen som du vill genom att slipa, måla eller betsa den – eller låt den bara behålla sin slitna, ruffiga charm. Måtta upp en pappskiva som passar i ramen, arrangera en grupp foton – varför inte familjeminnen – och fäst på skivan. För samman skiva och ram och häng upp.   

 

- - - 

Fotnot: Upcyclingtipsen kommer från agood.com.