Hämta energikickar i naturens eget skafferi! Här tipsar vi om fyra fina höstbär du kan plocka själv och göra goda och nyttiga saker av: nypon, rönnbär, slånbär och havtorn.
Att ge dig ut på bärjakt några timmar en vacker höstdag kan ju faktiskt ge en dubbel energikick. Först kommer du ut i naturen och friska luften och får röra dig lite. Sedan får du i bästa fall med dig en korg eller några påsar hem fulla med näring, vitaminer och nyttiga ämnen.
Det finns säkert fler, men här vill vi tipsa om fyra olika bär som mognar nu på hösten och som är relativt lätta att hitta i skog och mark, längst kusten eller rentav i parker och på allmänningar. Du har säkerligen hört talas om dem allihop, men kanske inte smakat alla, och kanske inte själv plockat och tagit tillvara på dem? Vi talar om nypon, rönnbär, slånbär och havtorn.
NYPON
Nypon från olika sorters rosenbuskar är både lätta att hitta och plocka, det gäller bara att få upp ögonen för dem. Alla nyponsorter är ätbara, det vill säga även de trinda bären från den i planteringar vanliga vresrosen.
Nytta och näring: Nypon är oerhört rika på C-vitamin och innehåller bland annat antioxidanterna betakaroten och lykopen. Nypon sägs ha en både smärtstillande och antiinflammatorisk verkan och en lindrande effekt på ledvärk.
Plocka och ta tillvara: Använd nyponen färska eller torka för att använda senare. Rensa bort frön och ”ludd” innanför skalet. Om du ska torka nyponen är det lättare att rensa dem efter torkningen. Torka ett par timmar i ugn på 50 grader eller i torkmaskin. De torkade nyponen kan du mala till nyponpulver som du kan koka nyponsoppa på, strö på frukostfilen eller lägga i en smoothie.
Nypongelé: Gott tillbehör till både söndagsmiddagen och efterrätten. 1) Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten. 2) Skölj och hacka 1 dl nypon (rensade). 3) Koka upp 3 dl vatten med 1 dl strö-/syltsocker. 4) Låt nyponen sjuda med i ca 15 minuter. 5) Sila bort frukterna. 6) Lägg ner gelatinbladen i saften. 7) häll upp på burk. (Recept från land.se)
Nyponvinäger: 1) Blanda 2 dl cidervinäger och 1 dl rensade nypon i en burk. 2) Låt stå i 3-4 veckor. 3) Sila i kaffefilter, häll på flaska och sätt på en kork. (Recept från land.se)
RÖNNBÄR
Rönnbären lyser brandgula i de högresta rönnträden redan i slutet av augusti, men skördas bäst i september och oktober. Rönnträd finns här och där i de flesta miljöer, inte minst i parker och allmänningar.
Nytta och näring: rönnbär är rikt på C-vitamin, innehåller järn och antioxidanter. Sägs förebygga led- och urinvägsbesvär och stärka immunförsvaret.
Plocka och ta tillvara: Den gamla tumregeln är att skörda först efter första frosten, då bären blir betydligt sötare. MEN! Du har konkurrens om rönnbären från flertalet fågelarter, inte minst trastarna som flyttar i oktober. Så här är ett plocktips: är bären ordentligt orange och känns mogna, plocka dem innan frosten och simulera en frostnatt därhemma genom att lägga bären i frysen. Var schysst och lämna kvar lite bär till fåglarna också 😊
Sylt och gelé: Rönnbär innehåller naturligt konserveringsmedel och är därför extra tacksamt att göra sylt och gelé på. Sök recept på nätet så hittar du det lätt!
Rönnbärsketchup: 1) Rensa 2 dl rönnbär från stjälkar och blad, koka bären kort i lättsaltat vatten, häll i durkslag. 2) Skala och hacka 2 gula lökar och 2 vitlöksklyftor och värm i kastrull med 50 gram smör, 1 msk timjan och 1,5 dl socker tills löken är blank och sockret löst sig lite. 3) Tillsätt rönnbären, 1 dl vatten och 1 dl äppelcidervinäger. Låt allt koka ihop i ca 10 minuter. 4) Mixa sedan till en slät massa. 5) Sila och häll upp på flaska – klart! Förvara rönnbärsketchupen i kylen, håller ca 1 månad. (Recept från land.se)
SLÅNBÄR
Det blålila slånbäret växer på en buske med törnen som ofta hittas i kustnära områden. Slånbäret är faktiskt en stenfrukt och nära släkt med plommon och körsbär.
Nytta och näring: slånbär är mycket rika på antioxidanter och innehåller även gott om vitamin C och E samt magnesium och mineraler.
Plocka och ta tillvara: Som sagt, slånbusken har sina törnen, handskar på vid plock kan vara en god idé. Liksom rönnbären utvecklar slånbären sin sötma först efter frosten. Så plocka bären när de känns mogna och fixa frosten själv genom att lägga bären i frysen 1-2 dagar. Slånbär passar bra att göra gelé, saft och likör på, men kan också torkas.
Slånbärssaft: 1) Rensa och skölj 2 l frostnupna slånbär. Lägg i ca 5 l skål som tål hett vatten. 2) Koka upp 1,5-2 l vatten, häll över bären. Låt svalna. Täck och låt stå i kyl över natten. 3) Dag 2: sila ner råsaften i en kastrull och koka upp. Häll sedan tillbaka råsaften över bären. Låt svalna, täck och låt stå i kyl över natten igen. 4) Dag 3: Upprepa som dag 2! 5) Dag 4: Sila av råsaften genom saftsil på ställning, låt stå att rinna av. 6) Mät upp mängden råsaft. Häll över i kastrull och tillsätt 4,5 dl socker per liter silad råsaft. 7) Koka upp. Skumma om det behövs. 8) Häll den heta saften på rena flaskor, förslut direkt. Förvara mörkt och svalt. (Recept från receptfavoriter.se)
HAVTORN
Ett annat orange bär, något större än rönnbäret och ljusare i färgen. Havtorn växer i täta klasar på taggiga buskar med grågröna blad, oftast i kustnära läge. Bären har en syrlig smak som påminner lite om passionsfrukt.
Nytta och näring: Havtorn är mycket rikt på C-vitaminer och innehåller även gott mått av vitamin A, B, E och K. Bäret är också en rik källa till de nyttiga Omega 3-, 6-, 7- och 9-fettsyrorna samt till antioxidanter.
Plocka och ta tillvara: Plockas helst med handskar på grund av buskens taggar. Kan användas färska eller torkas i ugn – 50 grader några timmar – eller torkmaskin. Havtorn passar bra att göra sylt, gelé och marmelad på men även saft, eller pulver av torkade frukter.
Havtornsshot: En verklig energikick till frukosten! 1) Kör 1 dl havtorn, 3 dl färskpressad apelsinjuice och 2 msk färsk riven ingefära i en mixer. 2) Sila och servera väl kyld. Ska du shotta direkt så släng med ett par isbitar i mixern. (Recept från viivilla.se)
Havtornssorbet: En läcker efterrätt med spännande smak! 1) Koka upp 225 g havtorn, 3 dl vatten och 2 dl socker tills sockret löst sig. 2) Mixa med stavmixer (eller häll över i vanlig mixer). 3) Sila av kärnor och skal, ställ saftröran i kylen tills den blivit riktigt kall. 4) Vispa en äggvita riktigt fast och rör ner den i saftröran. 5) Nu har du en sorbetsmet. Ställ smeten i frysen och rör om den varje halvtimme till den är riktigt fryst. NOT: Har du glassmaskin behöver du ingen äggvita utan kan köra saftröran i maskinen tills den fryst. (Recept från allas.se.)
Lycka till!