Trött på julmaten? Men mycket rester kvar i kylen? Här är femton smarriga tips på hur du skapar nya maträtter av allt från sillen och gravlaxen till skinkan och risgrynsgröten.
Ifjol vid den här tiden publicerade vi här på Skånska Energis blogg en lista med tio recept på maträtter du kan laga av olika rester från julbordet. Vi tycker den blev så bra att vi tänker köra den i år igen 😊 fast med fem nya maträtter tillagda! För visst låter janssonrösti med rom och smetana som den perfekta övergången från julmys till nyårsfirande? Och visst låter friterade ris(grynsgröts)bollar med en touch av citrus och nötter svåremotståndligt?
1) Pizza och pasta på skinka och lax
Att använda den rimmade eller lättrökta julskinkan till en mellandagspizza är julmatresternas mall 1A-recept. Men lika gott för det! Riv med lite av julosten, kanske kompletterad med några bitar mozzarella. Skinkan passar också fint till en pasta carbonara eller arrabbiata, och på tal om pasta: julbordets lax är utmärkt att ha i en pastasås. Den gravade laxen då? Jo, även den: servera den med ricotta, pesto och pasta. Mums!
2) Janssonrösti med rom och smetana (NY)
Gör små frasiga plättar av överbliven janssons frestelse, stek som rösti och servera med rom, smetana, rödlök och citron.
3) Gör pajer och omeletter
Paj och omelett är två olika grunder som du kan fylla med i princip vilket innehåll du vill. Hacka ner de julmatsrester du tycker passar ihop och experimentera gärna lite. Skinka, prinskorv, köttbullar förstås – eller lax – men även olika kåler, potatis med mera. Hacka med lite vitlök, salladslök och tomat, stänk till med tabascon och strö en nypa curry eller örtkryddor eller spiskummin-koriander så det händer något i gommen!
4) Fisksoppa med halstrad gravlax och musslor (NY)
Här är ett spännande sätt att använda gravlax som blivit över från julbordet (OBS! Spara inte gravlax som legat framme för länge!): halstrad i en fisksoppa, lägg gärna i lite musslor, mums!
5) Revbensspjällstacos
Revbensspjällen rymmer kanske inga stora mängder kött, men det är mört och smakrikt. Så ta och pilla loss det från benen, sära det i småbitar/strimlor à la pulled pork och servera det som tacos med gängse tillbehör. Eller rulla ihop dina tacos och gratinera dem så har du enchiladas.
6) Pasta med nötpesto och grönkål (NY)
En lätt men smakrik vegetarisk lunch- eller mellanrätt. Mixa lite julnötter (skalade) med väl lagrad ost som cheddar eller förstås parmesan med vitlök och olja till en pesto. Fräs grönkålen i lite olivolja, kok upp pasta, blanda alltsammans och servera.
7) Smörrebröd på sillen
Den inlagda sillen är en hörnsten på julbordet, men kanske också den mat som är svårast att omvandla till en helt ny rätt. Här är ett förslag som i alla fall kommer en bit på vägen: servera sillen som smörrebröd. Ta några bitar löksill eller annan klargravad sill och lägg på en smörad skiva mörkt rågbröd med några blad sallad. Lägg till de klassiska danska tillbehören finhackad rå lök – röd eller gul – och inlagd kapris – rikligt av båda! – samt dra ett varv med pepparkvarnen.
8) Mellandagssnittar med rökt korv, grönkål och kanelstekt bröd (NY)
Här är en trevlig smårätt till mellandagsminglet: gör snittar med rökt korv från julbordet, smörstekt grönkål, fikoncrème och kanelstekt bröd. Recept: Snittar med korv, grönkål och kanelstekt bröd - Landleys Kök
9) Soppgryta på lite av varje
Låt skinka och/eller köttbullar samt överbliven kokt potatis utgöra grunden till en matig soppgryta med raffinerade smaker tillagda av bland annat rotsaker, vitt vin och örtkryddor. Här är ett bra recept: Soppgryta med julrester - recept | Allt om Mat (expressen.se)
10) Tonkatsu på julskinkan
Tonkatsu? Ja, det är inget mindre än en japansk schnitzel som serveras med ris, sallad på rödkål och en särskild tonkatsusås med bland annat soja, vitlök och honung som du lätt snor ihop själv. Skicka julskinkan – och dina smaklökar – till den uppgående solens land, helt enkelt! Recept: Tonkatsu på julskinka med rödkålssallad | Recept ICA.se.
11) Fattiga riddare på vörtbröd och lussekatter
Julens vörtbröd kan snabbt ligga och bli torrt och tråkigt när det kanske tappar vår uppmärksamhet bortom julbordet. Så, varför inte göra fattiga riddare på det och låta vörtbrödets kryddor komma fram på ett nytt sätt? Funkar lika bra med lussekatter. Hur du gör fattiga riddare googlar du lätt fram.
12) Cheesecake med pepparkakor
Så enkelt, och så gott. Ta vilket recept på cheesecake med digestivekex som helst, byt ut kexen mot smulade pepparkakor.
13) Plättar på risgrynsgröt
Nytt liv får verkligen överbliven risgrynsgröt om du steker plättar på dem! Här följer ett recept med saffran, kokos och färska bär men smaksättningen kan du utifrån grundsmeten variera som du vill. Läckert som lyxfrukost eller mellanmål. Recept: Risgrynsplättar med kokos och saffran (recept.se)
14) Italienska friterade risbollar (NY)
Ta fram överbliven, kylskåpskall risgrynsgröt. Riv citronskal och apelsinskal, hacka lite nötter och blanda ner i gröten. Rulla försiktigt gröten till små bollar. Doppa dem först i mjöl, sedan i vispat ägg och slutligen i skorpmjöl. Fritera dem gyllenbruna i olja.
15) Gröttårta med hallonspegel
Gröttårta, ett härligt ord eller hur? 😊 Sist men inte minst vill vi tipsa om ytterligare ett sätt att göra något läckert av risgrynsgröten: en gröttårta med hallonspegel. Principen är enkel men receptet är något meckigare än de andra på denna lista och tillagningen tar ett dygn: en pajform med två lager av en hallonröra respektive en risggrynsgrötsröra som med hjälp av gelatin får stelna i kylen. Receptet finns en bit ner på denna sida: Det här kan du laga av dina julrester - Mat och Dryck
Lycka till och smaklig mellandagsspis!