Hur ser elprisläget ut inför vintern? Svar: hoppfullt, men tänk på att spara el när du kan. Det beskedet ger vår energiexpert Marie Liljewall. Hon berättar även om en systemförändring som kan ge (lite) lägre elpriser i Skåne framöver.
Oktober. Efter somriga september börjar hösten nu så smått antyda att den kanske menar allvar ändå, och innan vi vet ordet av är november här. Och december. Och januari. Och februari. Årets mörkaste och kallaste månader, som också är den tid då vi använder som mest el – framför allt förstås till uppvärmning.
Hoppfullt inför vintern
Vad gäller elpriser så glömmer vi inte vintrarna 2021-22 och 2022-23 i första taget. Då vi fick utstå kortare och längre perioder av mycket höga elpriser och kanske betala flera tusen kronor mer i månaden för vår el. Oron inför förra vintern var därmed, naturligt nog, stor: skulle vi få skenande elpriser igen? Nej, så blev dessbättre inte fallet.
– Vi slapp såväl längre driftsstopp i våra kärnkraftverk som längre köldperioder, samtidigt som vattenkraftens magasin var välfyllda och de globala gaspriserna hade gått ner igen efter 2022, säger vår och Kraftringens energiexpert Marie Liljewall.
Inför förra vintern var Marie försiktigt hoppfull om prisutvecklingen, vilket visade sig välgrundat. Och försiktigt hoppfull är hon även i år.
– Till stora delar av samma anledningar. Vattenkraften är en viktig energikälla i Sverige, och även i år så går vi in i vintersäsongen med välfyllda vattenmagasin. Något lägre än ifjol kanske, men volymer som bör vara tillräckliga. Samtidigt fortsätter tillgången på gas att vara god och stabil, vilket har stor betydelse för stabiliteten på den europeiska energimarknad som vi är en del av.
Kallt och vindsvagt kan ge pristoppar
Marie Liljewall konstaterar att det har varit ett lugnt år på elprismarknaden än så länge, med svagt sjunkande priser månad för månad, vilket även det ger ett gott utgångsläge inför vintern.
– Sedan finns ju alltid möjligheten att allting går åt skogen ändå! Haveri i ett kärnkraftverk, oväntade händelser i omvärlden – framtiden kan vi aldrig säkert veta hur den blir. Men utifrån det vi kan se och påverka nu, så ser det bra ut.
Vad som alltid kan hända vintertid är ju att det blir kallt. Och blir det rejält kallt samtidigt som det blåser lite – och vindkraften inte kan producera el – så kommer det oundvikligen att leda till – i bästa fall tillfälliga – elpristoppar.
Ny mätmetod väntas ge lägre elpriser i Skåne
Sverige är indelat i fyra elprisområden. Skåne tillhör det södra, elprisområde 4. Där är elpriserna i princip alltid högre eller mycket högre än i resten av landet, eftersom vi härnere producerar så pass lite el själva. Nåväl, en stundande förändring i elsystemet den 29 oktober förväntas faktiskt ge oss lägre elpriser framöver. Marginellt lägre, men ändå.
– Det kallas för flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod, och är en ny metod för att beräkna hur mycket el som kan skickas genom det nordiska elnätet. Med denna nya metod ska det bli möjligt att föra över mer el på ett driftssäkert sätt. För de andra tre elområdena förväntas priserna öka till följd av förändringen, men för oss i elområde 4 förväntas priserna sjunka med en eller ett par procent, berättar Marie.
Övergången till denna nya mätmetod är en del av en anpassning till EU:s gemensamma elmarknad.
Glöm inte: dina val gör skillnad
Elpriset påverkas av väder, vind och en rad olika faktorer i vår omvärld. Men tänk på att du själv också kan påverka din egen elkostnad. Dels genom vilket elavtal du väljer, dels genom att spara på elen när du kan.
– Dina val som konsument gör skillnad, glöm inte det! Under de två tuffa elprisvintrarna 2021 och 2022 blev många mycket mer medvetna som elkonsumenter, och vi lärde oss verkligen att spara el. Och oavsett elpriserna så ger ju lägre elförbrukning alltid en lägre elräkning.
Läs mer: Så sparar du el snabbt och effektivt (skanska-energi.se)