15 okt 2024

Fem slånbärsställen i den skånska senhösten

Slånbärssställe, vad är det? Jo, som ett smultronställe fast på hösten! Här tipsar vi om fem fina utfärdsmål i Skåne under senhösten.

Nu när höstmörkret börjar sänka sig på allvar, och kylan och vätan gör sig påminda allt oftare, då kan det vara lätt att liksom… bara stanna hemma, bli kvar inomhus och tänka att utflykter, vandringar och natur och sånt – det hör vår och sommar och möjligen tidiga hösten till.

Därför vill vi påminna om att det finns mycket fint därute att se och uppleva även när det är lite kallt, kanske även lite regnigt, och även när löven fallit och det mest känns grått.

Men plocka smultron i november, det går ju inte! Slånbär däremot, de blå vitaminbomberna på taggiga buskkvistar som mognar för oss människor först efter en frostnatt eller två – deras tid är ju just den sena hösten! Så, därför och härmed: fem skånska slånbärsställen för en sen höstutfärd. Alla inom räckhåll med kollektivtrafik så kan du lämna bilen hemma om du vill. Go’ tur! 😊

 

1. Järavallens naturområde

För dig som mestadels ugglat inomhus i veckan ger en helgexkursion till Järavallens naturområde en rejäl dos natur, hav och vackra vyer. Beläget nära Öresundskusten vid Lundåkrabukten mellan Landskrona och Löddeköpinge finns här sex markerade vandringsleder genom tallskog, gräshedar och strandängar, med utsikt över havet men också med två anlagda sjöar och en mosse. Järavallen har fått sitt namn efter den strandvall som löper längs Öresundskusten ett par hundra meter innanför den nuvarande strandlinjen, och som började bildas för 7 000 år sedan. 

Kollektivtrafik: Ta regionbuss 138 från Landskrona eller Löddeköpinge, hållplats Furuhillsvägen eller Davidslid, därifrån ca 1,5-2 km att gå.

2. Katrinetorp landeri

Katrinetorp landeri i södra utkanten av Malmö är en av landets bäst bevarade empireanläggningar med en vacker gård, historiska trädgårdar och en engelsk landskapspark. Åk hit och strosa runt en stund i de vackra miljöerna, botanisera bland växter och odlingar – det finns mer att se än du tror även sen höst – och besiktiga landeriets kulturbyggnader. Har du tur finns en pågående utställning att titta in förbi, eller ta en fika i det mysiga trädgårdscaféet. För dig som vill gå mer på djupet ges historiska visningar av gårdens interiörer, inklusive de praktfulla dekorationsmålningarna.

Kollektivtrafik: Ta stadsbuss 9 från Hyllie till hållplats Almvik, därifrån knappt 1 km att gå.

3. Simrishamn

Lite märkligt med en hel stad som slånbärsställe? Kanske, men en halv dag eller lite mer att bara nosa och strosa runt lite i Österlensmetropolen på senhösten, bortom turistsäsongen, är faktiskt riktigt riktigt mysigt. Ta Pågatåget, leta dig ner mot havet och hamnen lite på känn från stationen. Du hittar många gamla fina hus på vägen och kanske även några butiker eller caféer värda att titta in i. Ta vägen förbi Stortorget, den fina kyrkan och besök om du vill Österlens museum. Lunch med stekt sill, spätta eller andra läckerheter från havet kan rekommenderas, liksom en sväng genom fiskehamnen och en promenad norrut längs kusten mot Tobisvik.

Kollektivtrafik: Från norra och västra Skåne Pågatåget. Från Kristianstadshållet Skåneexpressen 3.

4. Hovdala slott och naturområde

Hovdala slott söder om Hässleholm är ett utmärkt utflyktsmål för dig som vill ha både natur och historia. Slottsområdet med huvudbyggnaden från 1500-talet med omgivande historiska hus från olika epoker, park, köksträdgård, orangeri med mera är vackert och intressant att gå på upptäcksfärd i året runt. Från slottet kan du också vandra vidare i det kringliggande Hovdala Naturområde och Vandringscentrum med rika naturvärden och sevärdheter som till exempel Sveriges äldsta boplats, fågelplattformen Slingra Dig och flera ruiner. Vid slottet finns ett café som vid den här tiden på året har öppet söndagar 11-17.

Kollektivtrafik: Tåg till Hässleholm, från stationen stadsbuss 3 till hållplats Spraglerödsvägen, därifrån 2 km till fots.

 

5. Dunkers kulturhus

OK, det är styv kuling, dagsregn och tre komma två grader. Då är Dunkers kulturhus i Helsingborg ett bra mål/tillflyktsort för några upplevelserika timmar. Här finns alltid flera olika utställningar igång, regelbundet också tillfälliga evenemang som konserter, teater och aktiviteter för barn och unga. Nu i höst ser du bland annat: fotoutställningen ”De Andra” av Julia Lindemalm som riktar blicken mot människans förhållande till djuren och våra försök att kontrollera det vilda; ”Poly”, en fotoutställning som dokumenterar plastdumpningens konsekvenser i Sydostasien; ”Småkryp”, en utställning framtagen för att barn i åldrarna 3–5 år ska få möjlighet att utforska småkrypens värld på närmare håll, också genom eget skapande.

Och vem vet, om vinden hunnit mojna, regnet lättat och du har tid kvar: varför inte avsluta med en ”tura”, färjan fram och tillbaka till Helsingör?

Entré: Flera av utställningarna har entréavgift, men: tisdagar är det gratis!

Kollektivtrafik: Tåg till Helsingborg, stadsbuss 1, 2, 3 eller 7 till hållplats Sundstorget, därefter 200 m att gå, eller gå drygt 400 m från stationen.