Veckorekommendationer v 42, 14:e - 20:e oktober
Veckan började med en kraftig prisökning för elens timpriser på måndagen. Svaga vindar och begränsningar i överföringskapaciteten inom Sverige gjorde att överföringen mellan elområde 3 och 4 nådde sin maxgräns. Samtidigt drev hög efterfrågan från Tyskland upp priserna, vilket resulterade i att elpriserna i elområde 4 under flera timmar på kvällen låg på samma höga nivåer som i Tyskland. För resten av veckan förväntas lägre priser, men morgon- och kvällspriserna kommer troligen att vara känsliga för förändringar. Morgonens väderprognoser visar mer nederbörd än de prognoser som gjordes före helgen. Temperaturen väntas också stiga något, och de kommande dagarna ser ut att bli tre till fyra grader varmare än normalt.
Underhållsarbeten på kärnkraftverken fortsätter, och Forsmark 3 är fortfarande avstängt för årlig revision fram till den 16 december, vilket innebär en försening på sju veckor som meddelades förra veckan. Utlandsförbindelsen mellan Sverige och Polen är också under reparation fram till slutet av oktober, vilket för närvarande innebär att ingen el kan exporteras eller importeras via denna förbindelse. Detta är oftast positiva nyheter för södra Sverige, då denna länk vanligtvis används för export.
Priserna för fasta elavtal har varit stabila med små förändringar de senaste veckorna, men det finns en risk för prisökningar på grund av den osäkra internationella situationen. För den som vill ha tryggheten i ett fast pris per kilowattimme under det kommande året är ett fastprisavtal det bästa valet, men det är viktigt att veta att sådana avtal inte kan brytas under avtalstiden. Jämför gärna vårt erbjudande på den oberoende prisjämförelsetjänsten elpriskollen.se.
Det här hände under september 2024:
Under september har elpriserna visat stora svängningar. Månadspriset blev 20 öre lägre än i augusti 2024 och omkring 30 öre lägre än samma månad förra året.
Väder
September 2024 satte ett nytt värmerekord i Sverige med 31,1° uppmätt i Helsingborg och Lund den 4 september. Flera platser i Halland, Skåne och Blekinge upplevde en ovanligt sen tropisk natt den 9 september. Dessutom noterade flera sydsvenska väderstationer ett rekordstort antal dagar med högsommartemperaturer. Senare i månaden blev det svalare med kraftigt regn i sydvästra Sverige, följt av ett högtryck som tillfälligt gav varmare väder. Sista veckan i september blev dock kylig och ostadig. Månadens lägsta temperatur uppmättes den 29 september i Karesuando, Lappland, med -9,1°, vilket är den kallaste septembernatten sedan 2019. Nederbörden var över det normala, särskilt i Halmstad där 210,3 mm regn föll jämfört med det normala 76 mm. Vinden var svagare än vanligt i södra Sverige och omkring normal i norr.
Elpriser och produktion
Medelspotpriset steg i elområden 1, 2 och 3 jämfört med augusti, medan det sjönk kraftigt i elområde 4. Låg efterfrågan och goda förutsättningar för elproduktion höll tillbaka prisökningarna. Andra europeiska länder har också haft gynnsamma förutsättningar, med gott om vattenkraft, låga gaspriser och stabil kärnkraft. Vid 32 tillfällen var elpriset negativt under september, medan det högsta priset på över 386 öre/kWh noterades i elområde 4 den 3 september.
Kärnkraft
Kärnkraftens tillgänglighet låg på cirka 75 % under september, med undantag för Forsmark 3 som har en försenad återstart med sju veckor, vilket kan skapa oro inför vintern. Underhåll på kärnkraftverken påverkar ofta elöverföringen från norr till söder, och problem i Forsmark tenderar att påverka priserna i elområde 3, medan problem i Ringhals påverkar elområde 4.
Råvaror och framtidsutsikter
Priserna på fasta elavtal har varit relativt stabila på grund av blandade signaler, såsom förbättrad hydrologi och höjda gaspriser internationellt. I oktober väntas högre elpriser, särskilt om problemen med Forsmark kvarstår. Kortare dagar med tidigare skymning innebär att de högsta pristopparna förväntas tidigare på kvällen, och prisprofilen kommer sannolikt att visa högre priser under morgon och tidig kväll, medan priserna mitt på dagen hålls låga. Möjligheten till negativa priser minskar under dagtid men kan förekomma under helger med mycket vind.
Import och export
Den 8 oktober exporterade Sverige cirka 3600 MW till grannländerna. För mer information om elflöden kan du besöka Svenska Kraftnäts webbplats, där statistik uppdateras kontinuerligt.