Veckorekommendationer v 47, 18:e - 24:e november
Det var stora variationer på elmarknaden förra veckan på grund av en ovanligt lång och intensiv period av nästan vindstilla väder i både södra Sverige och Tyskland. I Tyskland kallades detta fenomen för ”Dunkelflaute” – mörk stiltje. När elproduktionen från sol och vind minskade kraftigt, behövde man istället starta upp fossila kraftverk, vilket ledde till en ökad användning av gasreserver. Elpriserna i Tyskland steg kraftigt, och när priskoppling skedde mellan Tyskland och elområde 4 i södra Sverige nådde priserna även där mycket höga nivåer, med toppar på nästan fem kronor per kilowattimme under vissa timmar.
Även denna vecka ser det ut att bli utmanande. Ett område med lägre temperaturer rör sig över Sverige, och det varnas för besvärliga väderförhållanden med snöfall och kraftiga vindar ända ner till norra Götaland. Temperaturen förväntas ligga under det normala under de kommande två veckorna. Därtill har det uppstått nya problem med kärnkraften. Förutom att Forsmark 3 kommer att vara ur drift till slutet av januari, har även den stora finska reaktorn Olkiluoto 3 stannat, och det finns ännu ingen prognos för när den återstartar. Detta innebär att det även denna vecka kan bli mycket höga elpriser, särskilt under de känsliga timmarna mellan klockan 17 och 19. För kunder med timprisavtal är det därför viktigt att försöka flytta sin elförbrukning till billigare timmar om möjligt.
Fastprisavtalen har blivit dyrare de senaste dagarna, men för den som vill undvika oväntat höga elräkningar i vinter är det fortfarande ett bra tillfälle att binda sitt elpris. Även om det rörliga priset har varit lågt hittills under 2024, kan några veckors kyla snabbt förändra situationen, särskilt när marginalerna i kraftsystemet blir små på grund av kyla och kärnkraftsproblem. Om tryggheten i att veta exakt vad varje kilowattimme kommer att kosta är viktig, är fastprisavtal det bästa alternativet. Tänk dock på att fastprisavtal inte kan avslutas under avtalstiden.
Prisutveckling
Under oktober 2024 låg månadspriset för el ungefär i linje med september samma år, men cirka 10 öre lägre än i oktober 2023.
Vädret
Oktober präglades av ovanligt höga temperaturer för årstiden, där det var som varmast under månadens andra halva, en ovanlighet. Mellan den 19 och 24 oktober uppmättes de högsta temperaturerna, och Lund nådde 18,6 grader den 20 oktober, vilket blev månadens preliminärt högsta temperatur.
Det föll även anmärkningsvärda mängder nederbörd, särskilt den 8-10 oktober, då flera lågtryck, inklusive resterna av orkanen Kirk, passerade. På några platser föll under tre dygn lika mycket regn som normalt sett faller under hela månaden. Nederbörden var mestadels koncentrerad till norra Sverige, eftersom ett högtryck blockerade nederbördsområden i södra delen av landet.
Elpriser
Medelspotpriset steg i elområden 1, 2 och 3 jämfört med september, medan det sjönk i elområde 4 – en ovanlig utveckling för oktober. Orsaken var låg efterfrågan på el samt goda förhållanden för elproduktion, med stabil vind- och vattenkraft, låga gaspriser och säker kärnkraftsproduktion både i Sverige och övriga Europa.
Totalt sett var elpriset på noll eller lägre under 126 timmar i oktober. Högsta timpriset i elområde 4 uppmättes den 29 oktober, med över 328 öre/kWh, medan det lägsta noterades den 28 oktober, då priset var -34 öre/kWh.
Den 30 oktober infördes Svenska Kraftnäts nya modell för flödesbaserad kapacitetsberäkning. Effekterna av denna är ännu oklara.
Kärnkraftsproduktion
Under oktober låg kärnkraftens tillgänglighet på cirka 80 %. Revisionerna har gått som planerat, förutom vid Forsmark 3 som försenats och väntas åter i mitten av december – en riskfaktor inför vintern. Underhållsarbeten på kärnkraftverk påverkar ofta elöverföringen, och problem i Ringhals kan påverka elområde 4, medan problem i Forsmark främst påverkar elområde 3.
Råvarumarknaden
Fastprisavtal för el har varit stabila i oktober, trots blandade signaler från marknaden. Förbättrad hydrologi i Norden har balanserats av högre gaspriser och oro i omvärlden, vilket höjer elpriserna i våra grannländer.
Utsikter för november
November har börjat milt, men vindstilla väder har orsakat elprisökningar, särskilt under kvällstimmar, i både södra Sverige och norra Europa. Marknadskopplingen med Tyskland har bidragit till höga timpriser i elområde 4. Inga prognoser visar ännu på kraftig kyla, men väderläget väntas ändras om cirka en vecka.
De kortare dagarna innebär att pristopparna under dygnet har flyttat till tidigare kvällstid, från kl. 20–21 till kl. 17–19. Elpriserna förväntas bli högre under morgnar och tidiga kvällar samt under dagtid när solcellsproduktionen minskar. Möjligheten till negativa priser dagtid blir mindre, men kan fortfarande förekomma på helger vid blåsigt väder.
För kunder med timprisavtal är det viktigt att följa marknaden noga och anpassa elanvändningen för att dra nytta av låga priser.