Rolf Elmér i Dalby ger sin bild av elprisläget och villkoren på energimarknaden, en bild som många andra villaägare och privatkonsumenter lär känna igen sig i. Du med?
Efter de senaste månadernas kraftiga elprishöjningar är det många av våra kunder, liksom många skåningar och svenskar i stort, som känner oro och osäkerhet inför läget och utvecklingen på energimarknaden. En av dem är Rolf Elmér i Dalby. Vi ringde upp honom för att höra hur hans tankar går.
Oro för nya pristoppar
– Det är klart jag är bekymrad, som elkonsument, över det höga prisläget. Men framför allt är jag orolig för att elpriserna kommer att fortsätta variera så mycket som de gjort de senaste två åren. Vad händer om det blir en riktigt kall vinter nästa år, kanske över hela Europa? säger Rolf.
– Alla jag känner som är villaägare funderar i liknande banor. I nuläget finns ju inga som helst garantier för att vi inte hamnar i en likadan kris igen, och, vad värre är: till synes inga verktyg för att hantera en. Elpriserna svider – men osäkerheten inför framtiden tycker jag är värre.
Upp till den enskilde
När den svenska energisektorn och dess aktörer står maktlösa och kanske även lite handfallna inför den uppkomna situationen, då blir det till stor del upp till den enskilde att göra vad man kan för att minska sin elförbrukning och därmed kostnad.
– Det tror jag att många av oss svenskar redan gör sedan länge. Vi vill se om våra hus, förbättra energieffektiviteten för att minska våra utgifter och vår belastning på miljön. Själv har vi jobbat på att förbättra vårt hus under de 20 år vi har bott där, bit för bit.
Förbättrat husets energi under 20 år
Familjen Elmér bor i ett äldre skånskt tegelhus mitt i byn. När de flyttade in 2001 skedde uppvärmningen enbart genom direktverkande el. Elförbrukningen var hög.
– Tidigare ägare hade som så många andra ställt om från oljeledning till direktel på 1970-talet och tilläggsisolerat huset, och det var ju jättebra då. Vi började med att byta fönster och har sedan tilläggsisolerat på vinden. Numera är huset så välisolerat att vi kan stänga av elvärmen helt från 1 maj till 1 oktober, berättar Rolf.
– Vi har även satt in en öppen spis för mysvärme och in en luft/vatten-värmepump som värmer tappvattnet till oss. Slutligen har vi bytt alla glödlampor mot LED-lampor. Sammantaget har vi minskat vår elförbrukning en hel del.
Sänker värmen och funderar på solceller
Men även med väl minskad förbrukning blev elräkningen tre gånger så hög i december 2021 jämfört med december 2020 – eftersom elpriset var tre gånger så högt (plus tre gånger så hög moms).
– Under de här månaderna har vi sänkt värmen i rum som vi inte använder så mycket. I praktiken innebär det ju att vi begränsar vår boendeyta. Det påverkar trivseln och känns lite märkligt.
Elprisläget har de osäkra framtidsutsikterna har fått familjen Elmér att fundera allt mer på att skaffa solceller.
Saknar långsiktighet
– Även här upplever jag en osäkerhet och saknar ett långsiktigt perspektiv för villkoren. Regler och bidrag kring solceller har ändrats flera gånger med några års mellanrum, på ett oförutsägbart sätt. Som konsument är det idag svårt för mig att veta vad som kommer att gälla för en investering jag gör på lång sikt.
Tack Rolf för samtalet och för att du ville dela med dig av dina tankar! Vi hoppas att ni bestämmer er för att satsa på solceller och egen förnybar el 😊