Undrar du över skillnaden mellan elavtal, elnät och elhandel? Och varför du får två olika elräkningar? Låt oss förklara.
Vad är skillnaden mellan elnät och elavtal? Den frågan får vi ofta och vi brukar vänligt börja med att svara att frågan är lite felaktigt ställd 😊
För att få el till din bostad behöver du nämligen inte ett elavtal utan två: ett för elnät och ett för elhandel. Det vill säga: ett för ledningarna som transporterar elen till ditt hem och ett för elen som du använder.
Varför får jag två elräkningar?
- Om du har elnätsavtal och elhandelsavtal hos två olika företag – vilket är ganska vanligt – så får du två olika elräkningar: en för elnätsavgiften och en för elen du köper och använder.
- Om du däremot köper din el av samma bolag som har hand om elnätet där du bor, så får du oftast en samlad faktura för både elnät och elhandel.
Det här är elnätsavtalet
Elnätsavtal tecknar du med det företag som äger elnätet där du bor. Eftersom elnätet ju ligger där det ligger kan du inte välja elnätsbolag. Den avgift du betalar till ditt elnätsföretag kallas elnätsavgift. Med elnätsavgiften betalar du för två saker: för drift och underhåll av elnätet och för överföring av elen till ditt hem.
Det här är el(handels)avtalet
Elavtal, som formellt kallas elhandelsavtal, tecknar du med det elhandelsbolag som du väljer att köpa din el av. I Sverige finns för närvarande cirka 150 stycken att välja på. Vi tycker förstås att du ska välja grön el från Skånska Energi 😊 men det finns flera andra bra bolag.
Vad betalar du på elnätsfakturan?
Din elnätsavgift består av tre delar: abonnemangsavgift, överföringsavgift och energiskatt.
- Abonnemangsavgiften är fast. Den beräknas efter hur stor din huvudsäkring är, det vill säga hur stor effekt el du kan ta emot. För lägenheter till exempel är 16 ampere (A) vanligast och för villor och småhus 20 A.
- Överföringsavgiften är rörlig. Med den betalar du för varje kilowattimme el som transporteras till dig genom elnätet.
- Energiskatt betalar du för den el du förbrukar: för 2021 gäller skattesatsen 35,60 öre plus moms per kilowattimme.
Vad betalar du på elräkningen?
”Den vanliga elräkningen” är för de flesta av oss fakturan för elhandel, alltså vad vi måste betala för den el vi använder.
- Kostanden för själva elen beräknas efter ett pris per kilowattimme beroende på vilket elavtal du har – de vanligaste avtalen är för fast, rörligt eller mixat elpris – plus moms.
- Därtill kommer tre fasta kostnader: elcertifikatsavgift som är lika för alla, samt elbolagets månadsavgift och påslag som varierar från bolag till bolag.
Varför betala elnätsavgift?
Att den el vi använder produceras någonstans och att vi måste betala för den per kilowattimme är inte svårt att förstå. Kanske inte heller att vi måste betala för de ledningar och kablar som levererar den – men elnätsavgift varje månad, är det verkligen nödvändigt? Ja! tycker vi, kanske inte helt oväntat. Här är tre anledningar:
- Elnätet kräver daglig drift och kontinuerligt underhåll. Från små arbeten med reparationer och nyanslutningar till jour 24 timmar om dygnet och beredskap vid storm. Det kostar. Varje dag.
- Elnätet består av mer än lokala distributionsnät. I elnätsavgiften ingår inte bara kostnad drift och underhåll av ditt elnätsföretags lokala elnät, utan även Eon:s regionala nät och Sveriges nationella stamnät.
- Elnätet kräver varje år stora investeringar i upprustning och modernisering – för nuet, för framtiden och för nästa höststorm.
Så väljer du elavtal
- Dags att välja elavtal? Vi har samlat de fem viktigaste sakerna du ska tänka på när du väljer elavtal i en särskild guide, som du kan läsa här
- Elavtal för första gången? Att teckna elnätsavtal och elhandelsavtal första gången är inte svårt, men det finns några viktiga saker du ska tänka på. Läs våra tips här så missar du inget.
Vi hjälper dig!
Har du frågor eller funderingar kring elavtal? Kontakta oss, vi hjälper dig reda ut begreppen, och om du vill så hjälper vi dig gärna hitta ditt bästa elavtal med 100 % grön el. Hos oss får du alltid en personlig el-kontakt! Ring vår kundservice på 046-507 00 eller mejla till se@skanska-energi.se.