Vår marknadschef Karin Holm berättar om oseriösa elhandlare, deras smutsiga metoder – och hur du skyddar dig från dem.
Så har det hänt igen.
Telefonförsäljare från ett oseriöst företag kontaktar våra kunder, påstår att de samarbetar med oss på Skånska Energi och erbjuder ett ”förmånligt” nytt elavtal.
Tackar du ja fångas du i ett långt avtal till dåliga villkor.
Och själva ”erbjudandet” bygger på en ren lögn.
Skånska Energi samarbetar nämligen inte med några andra elhandelsbolag.
– Den här gången ringde de, men de kan lika väl knacka dörr hos våra kunder. Det finns tyvärr en del mycket oseriösa företag därute som inte drar sig för rent lurendrejeri i sin desperation att locka till sig kunder, säger vår marknads- och försäljningschef Karin Holm.
Fenomenet är långt ifrån unikt för Skånska Energis kunder. Såväl branschorganisationen Svensk Handel som Konsumenternas Energimarknadsbyrå ser en ökning av antalet klagomål som rör elhandlare med oschyssta affärsmetoder vid försäljning.
– Det här är ett växande problem på elhandelsmarknaden som vi ser mycket allvarligt på. Vi gör allt vi kan för att skydda våra kunder, men tyvärr är de här företagen svåra att komma åt, säger Karin.
– Det får vara nog nu. Vi accepterar inte att våra kunder och många andra blir lurade. Vi behöver göra mer tillsammans för att gallra bort branschens ruttna äpplen.
Utöver rena lögner, vilka smutsiga försäljningsmetoder ska jag se upp med?
– Framför allt tre:
- vilseledande prisinformation
- säljare som vill stressa fram ”ja” direkt och
- oskäligt lång uppsägningstid på avtalet.
Vad kan vara vilseledande prisinformation?
– ”El till inköpspris” eller ”elpris utan påslag” är två exempel. Du får erbjudande på ett riktigt lågt pris per kilowattimme, men ingen information om de höga avgifterna som tillkommer. Ofullständig och vilseledande information är oftast en förutsättning för att de oseriösa elhandlarna ska lyckas.
Hur stressar säljaren fram att jag tackar ja?
– På telefon kräver försäljaren ofta att du måste tacka ja och/eller ge ut din fullmakt genom att bekräfta med ett sms nu direkt. ”På gatan” kanske att du skriver på papper med mycket finstilt på stående fot. Gör inte det! Begär alltid full skriftlig information om erbjudandet och villkoren till din mejl eller brevlåda, och läs noga i lugn och ro innan du tackar ja till något.
Går det att ångra sig?
- Ja som privatperson har du 14 dagars ångerrätt, men inte som företag. Så har du ett företag är det extra viktigt att inte tacka ja till något förrän du säkert vet vad som gäller. Vi ser att många små- eller ensamföretag blir drabbade, vilket är otroligt olyckligt.
Vad är rimlig uppsägningstid för mitt elavtal?
– Det finns inga regler för hur lång eller kort uppsägningstiden för ett elavtal måste vara, men praxis i branschen är max tre månader. Hos de oseriösa företagen är det inte ovanligt med 36 månader – vilket är helt oskäligt! …och något de ofta ”missar” att informera om.
Hur skyddar jag mig från oseriösa elhandelsföretag?
– Det finns ett sätt som är både lätt och säkert: teckna bara avtal med bolag som är certifierade för Schysst elhandel. Schysst elhandel är branschens egen märkning som ställer höga krav på ärlig och tydlig information och prissättning. Krav som bara seriösa elhandelsföretag klarar.
Vad kan jag mer tänka på?
– Fråga alltid efter jämförspriset. I jämförspriset måste hela kostnaden finnas med, inklusive avgifter som tillkommer utöver själva elen. Och som sagt: tacka inte ja direkt med sms eller liknande. Be om fullständiga avtalsvillkor skriftligt, läs dem noga i lugn och ro.
Vad ska jag göra om jag drabbas av en oseriös försäljare?
– Kontakta oss så snart du kan! Vi gör allt för att hjälpa dig och vi gör det kostnadsfritt – även om du inte är kund hos oss. Har du blivit lurad att byta elavtal och ångrar dig? Behöver du hjälp att jämföra elavtal, ta fram exakt jämförspris eller att förstå vad olika villkor innebär? Kontakta oss på Skånska Energi.
På vår blogg har vi många tips för att du ska kunna ta kontroll över ditt elavtal.