2 sep 2024

Det här är en cirkulent och därför vill du också vara en

Bryr du dig om hållbarhet på riktigt? Är du trött på slit-och-slängsamhället? Tänk då att du är en cirkulent istället för en konsument! Här berättar vi mer om ett nytt bra begrepp och hur du gör din vardag mer cirkulär.

Cirkulent. Uttrycket har funnits i ett par år men ännu inte fått så stor spridning som det borde – tycker vi. Här försöker vi förklara vad som menas med cirkulent, cirkulär ekonomi och vad en cirkulär vardag kan innebära.

Cirkulenten är användare, inte ägare

Med cirkulent menas någon som i sin konsumtion och användning av alla möjliga saker alltid tänker på

  • hållbarhet och omsorg om världens resurser
  • att optimera användandet av en sak under hela dess livstid
  • att inte köpa nytt om det inte är absolut nödvändigt
  • behov och funktion före habegär och ägande.
  • Kort sagt: en cirkulent ser sig som en användare under en – kortare eller längre – period i en saks livscykel, inte som en ägare. Pröva det perspektivet lite, låt det sjunka in – det är rätt häftigt.

Cirkulenten och den cirkulära ekonomin

Att bli en cirkulent kan ses som att ta steget vidare från att vara en hållbar konsument: ett beslutsamt steg in i den cirkulära ekonomin närmare bestämt. Vad menas då med cirkulär ekonomi? Cirkulär ekonomi har som mål att minska samhällets resursanvändning och miljöpåverkan och utnyttja allt som tillverkas så länge som det går. Det vill säga raka motsatsen till slit-och-släng-ekonomin där saker tillverkas för att bara hålla en viss tid och där det ligger ett värde i att köpa nytt bara för sakens skull. Omvårdnad, reparation, återbruk och återanvändning är viktigt i en cirkulär ekonomi, liksom att maximera återvinningen av det som väl förbrukats – och minimera uppkomsten av avfall.

Cirkulentens sex cirkulära val i vardagen

Det finns förstås många många fler bra, hållbara och cirkulära val att göra, men de här är grundläggande och några som du kommer ganska långt med.

  1. Nu delar vi med oss. Det finns i de flesta fall flera alternativ till att tvunget köpa nytt, särskilt när det rör sig om saker du kanske inte kommer att använda så ofta. Kan vi hjälpas åt att göra de saker vi har tillgängliga för andra och varandra kan vi spara enorma resurser. Behöver du en grej, se om du kan låna den, hyra den, byta den till dig av någon annan. Och i andra riktningen, hyr och låna ut grejer du har, och sälj saker du har liggande och inte använder.
  2. Återbruk och second hand. Saker som vi använder ofta, som en del kläder och möbler till exempel, kan vara opraktiskt att låna eller hyra. Men istället för att köpa nytt, tänk först återbruk eller second hand. Idag finns det många olika affärer, föreningar och verksamheter som erbjuder återbruk och second hand med stor variation i utbud och inriktning – för att inte tala om olika digitala marknadsplatser för begagnat. Prova, det är lättare och bättre än du tror – och ofta mycket billigare.
  3. Ta hand om dina saker.  Vi är inte alltid så rädda om de saker vi har som vi kanske kunde vara, eftersom det ju oftast är lätt att köpa nya. Men ju mer omsorg vi ger de saker vi har, desto längre håller de. Och ju längre varje sak håller, desto mindre resurser går åt i onödan för att tillverka nya. Dessutom: en saks liv behöver inte börja och sluta i din ägo. Tvärtom: tänk inte att du äger en sak, utan att du tar hand om den åt nästa användare.
  4. Laga dina saker Enligt ovan. Laga och reparera dina saker istället för att slänga och köpa nytt. Eller, förstås: låt laga hos nån som kan. Nuförtiden kommer vi ofta inte ens på tanken att vi KAN laga något, men här är ett tips: att själv lyckas lappa och laga något som gått sönder eller är slitet ger en alldeles särskild tillfredsställelse.
  5. Köp kvalitet. Om du behöver köpa en sak ny, se då till att köpa kvalitet. En sak som kanske är lite dyrare men har högre kvalitet kommer att hålla längre (och därmed också bli billigare i längden). Tänk också på att välja en produkt som är tillverkad på ett etiskt och miljömässigt hållbart sätt.
  6. Bidra till återvinsten. Det finns förstås saker som till slut har tjänat ut: de kan inte lagas eller återanvändas, varken av dig eller någon annan. Då är det viktigt att du återvinner dem. För varje sak som kan återvinnas kan något nytt produceras med mindre resursanvändning – och tänk på att det mesta idag kan återvinnas på något sätt.

 

- - -

FOTNOT: Detta inlägg har använt fakta från den ideella föreningen Medveten konsumtions webbplats. Föreningen lanserade begreppet cirkulent år 2020.