5 sep 2024

Anpassa din elanvändning och spara pengar

Efterfrågeflexibilitet. Ett krångligare ord får man leta efter. Men bakom detta energibransch-begrepp döljer sig möjligheter för dig att minska dina elkostnader – genom att anpassa din elförbrukning. Läs vidare så förklarar vi mer!

För att få lite andrum, låt oss först dela upp detta skoningslöst sammansatta ord med sina nio stavelser och 22 bokstäver: efterfrågeflexibilitet. Låt oss dela upp det i sina två huvuddelar: efterfråga och flexibilitet.

  • Med efterfråga menar vi här efterfrågan på el, det vill säga den el du och alla andra elanvändare förbrukar.
  • Flexibilitet kommer från flexibel som ju betyder anpassningsbar, föränderlig (och även böjlig). Med flexibilitet menar vi här förmågan att vara anpassningsbar.
  • Med efterfrågeflexibilitet menar vi så möjligheten för elanvändare att vara flexibla och anpassa sin elanvändning.

Anpassa elanvändningen till vadå?

  • För dig som elanvändare är den viktigaste och intressantaste anpassningen att kunna styra din elanvändning till de tider på dygnet då elen är billigast och på så sätt spara pengar. Det väljer allt fler att göra idag med ett så kallat timprisavtal, läs mer om det lite längre ner.
  • För elnätet och energisektorn är det viktigaste perspektivet möjligheten att kunna sprida ut elanvändningen mer och på så sätt minska de största topparna för den sammanlagda elanvändningen över dygnets timmar. Detta för att minska belastningen på elnätet och risken för så kallad effektbrist (läs om effektbrist på 5 minuter här: Elbrist och effektbrist: snabb förklaring (skanska-energi.se)).
  • Eftersom elen oftast är dyrast när efterfrågan – det vill säga användningen, förbrukningen – är som störst och/eller tillgången på el är som minst, så sammanfaller energibranschens och elanvändarnas nytta av efterfrågeflexibilitet. Kan du som användare anpassa din elanvändning efter tillgång och pris kan du med ett timprisavtal minska dina kostnader. Och ju fler som anpassar och sprider ut sin elanvändning, desto mer minskar belastningen på elnätet i stort.

Så anpassar du och sparar pengar med timpris

Att använda el när elen är billig, det är grundidén med ett timprisavtal. Med ett timprisavtal får du elpris per timme i stället för per månad med rörligt elavtal. Du betalar det pris som elen har precis när du använder den, varje enskild timme. Timpriserna för kommande dygn sätts i förhand (eftermiddagen dagen innan) och kan variera mycket, såväl från timme till timme som under dygnet som helhet. Rörligheten är alltså mycket större med ett timprisavtal – prisskillnaderna också. Den stora fördelen med timpris är att du kan minska dina elkostnader – OM du kan styra över en stor del av din elanvändning till timmarna på dygnet med lägst pris. Läs mer om timprisavtal här: Timpris på el (skanska-energi.se).

Undvika höglasttimmarna är alltid bra

Även om du inte har eller väljer att teckna timprisavtal, så kan du tjäna i alla fall lite på att anpassa din elanvändning genom att minska den under de så kallade höglasttimmarna. Höglasttimmarna är de timmar under dygnet då flest använder mest el och då elen därmed också är dyrast; typiska höglasttimmar är sen eftermiddag/tidig kväll och morgon. Ju fler höglasttimmar det blir under en månad, desto högre blir elpriset på månadsbasis, det vill säga också för dig som har avtal med rörligt pris. Ju mer vi alla kan hjälpas åt att sprida ut vår elanvändning, desto mer kan vi påverka elpriserna positivt.

 

Vill du veta mer om efterfrågeflexibilitet? Mycket mer finns att läsa på Energimarknadsinspektionens webbplats: Kundens bidrag till efterfrågeflexibilitet - Energimarknadsinspektionen (ei.se)