Att välja rätt laddbox till din elbil behöver inte vara så svårt, men det finns några viktiga saker att tänka på.
Här är allt du behöver veta om laddlösningar för hemmet – inklusive hur du söker bidraget som täcker halva kostnaden.
Det här är en laddbox
Så, du har skaffat elbil, eller du funderar på att göra det. Då vill du förstås kunna ladda din elbil snabbt och säkert hemma där du bor. Den här guiden är i första hand för dig som bor i eget hus med parkering, till exempel villa eller radhus. En laddbox för hemmet är särskilt utformad för snabb och säker laddning av elbilar och elbilshybrider. Laddboxen monteras till exempel på väggen i ditt garage, på en egen stolpe vid din carport eller parkeringsplats. När laddboxen väl är på plats är det lika lätt att ladda elbilen som att ladda mobilen: det är bara att koppla in laddsladden.
Kan jag ladda elbilen i vanliga eluttaget?
Rent praktiskt är det fullt möjligt att ladda många elbilar direkt i ett vanligt vägguttag – men du ska inte göra det. Av två skäl: säkerhet och snabbare laddning.- Säkerhet: Laddning av en elbil kräver stora strömstyrkor och ett eluttag med hög effekt under lång tid. Det är ett vanligt hemelsystem i regel inte dimensionerat för, och det finns risk att utrustningen inte klarar påfrestningen. Laddboxen installeras med en egen säkring i elskåpet och med en kabel anpassad för högre belastning. Laddboxen har också en inbyggd säkerhetsfunktion som avbryter laddningen automatiskt om något är fel.
- Snabbare laddning: Eftersom laddboxen överför ström med högre effekt än det vanliga eluttaget (minst 16 ampere jämfört med 10-13) laddas elbilen snabbare. Hur snabbt? Läs mer om Laddtid och laddhastighet nedan.
Smart laddbox har wifi-styrning
I sitt enklaste utförande är laddboxen en… box som laddar. Den laddar din elbil säkert och effektivt; inga konstigheter. Men många laddboxar finns också med smarta funktioner för styrning och övervakning. Den smarta laddboxen har wifi, och du kan enkelt koppla upp den på ditt nätverk hemma.
Med en smart laddbox kan du:
- starta och stanna laddningen via någon av dina andra smarta enheter, till exempel mobil, surfplatta eller dator.
- schemalägga laddningen till att ske exempelvis nattetid eller annan tid när elen är billigare.
- övervaka att laddningen fungerar som den ska, även om du inte är hemma, och få meddelande om något är fel.
- följa din laddhistorik och få fullständig dokumentation över hur mycket el som gått åt för laddning bakåt i tiden. Värdefull data för att skaffa koll på din elförbrukning, men också för energideklaration och fastställa husets driftskostnader vid en eventuell försäljning.
Vad kostar en laddbox?
Mellan 5 000 och 12 000 kronor, i runda slängar, beroende på modell och eventuella tilläggstjänster som t ex smart styrning. Därtill kommer installationskostnaden, som även den förstås varierar beroende på förhållandena i och vid ditt hus och på husets elsystem – men mellan 2 000 och 10 000 kronor är att räkna med.Men – det finns hjälp att få! Nu kan du söka det så kallade Ladda-hemmabidraget och få ersättning för 50 procent av dina kostnader för köp och installation av laddbox (dock max 10 000 kr).
Ladda-hemmabidraget betalar halva kostnaden
Det här gäller för Ladda-hemmabidraget:
- Du kan söka bidraget för installationer av laddbox gjorda efter den 1 januari 2018.
- Du kan få bidrag för upp till 50 procent av kostnaden för utrustningen och upp till 50 procent av kostnaden för installationen.
- Du söker bidraget i efterhand. Se till att spara alla kvitton och betalningsbekräftelsen på installationen.
- Stödet gäller endast laddboxar med så kallat Typ 2-uttag, läs mer nedan, och som är förberedda för elmätning.
- Du måste äga eller ha nyttjanderätt till den fastighet där laddboxen installeras. För dig med nyttjanderätt krävs ett godkännande från t ex bostadsrättsförening, samfällighet eller markägare.
- Du måste söka bidraget inom 6 månader efter att du har installerat din laddbox.
- Ansök om Ladda-Hemmastödet via Naturvårdsverkets hemsida
Fast laddkabel har flera fördelar
Du kan välja laddbox med eller utan egen fast laddkabel. Väljer du med fast laddkabel monteras din laddbox med en fast laddkabel som du kopplar in i elbilen när den ska laddas. Väljer du laddbox utan laddkabel, så kopplar du in elbilens laddkabel i boxens uttag. Spelar roll? Nej, inte för laddeffekten, men rent praktiskt finns flera fördelar med fast kabel: du vet alltid var du har kabeln och den är lätt tillhands. Samtidigt vet du att bilens egen laddkabel alltid finns i bilen när du behöver ladda den någon annanstans än hemma.
En fördel med att välja bort fast laddkabel är ökad flexibilitet. Ett exempel: du kan köpa en laddbox med Typ 2-kontakt och med en kombinerad Typ 2-Typ 1-laddkabel ladda bilar med Typ 1-kontakt och ändå få Ladda-hemmabidraget.
Så installerar du din laddbox
Laddboxen sätts upp på väggen inomhus eller utomhus eller på en stolpe vid bilens parkeringsplats. Själva installationen är ett jobb för en behörig elinstallationsfirma. Ibland ingår den i köpet av laddbox, ibland inte.
Här är tre saker att tänka på:
- När du anlitar en firma, be om en offert på en helhetslösning där en kontroll av ditt elsystem innan installationen ingår såväl som en slutbesiktning och kvalitetskontroll efter.
- Om möjligt: montera laddboxen under tak för att minimera risken för fuktskador.
- Skaffa koll på om laddboxen har egen säkring och jordfelsbrytare, eller om den ska kopplas till elskåpet.
Laddtid och laddhastighet
Hur lång tid tar det att ladda elbilen hemma med en laddbox? Mellan 5 och 8 timmar. Den exakta tiden beror bland annat på vilken laddbox du har, vilken bil du har och vilken laddeffekt bilen kan ta emot.
När vi talar om laddning av elbilar i stort talar vi idag om tre typer av laddning:
- Normalladdning. Normalladdning är idag standard för de flesta laddboxar för privat bruk. Normalladdning innebär att bilen laddas med en strömstyrka av 10 eller 16 A (ampere) och en effekt av 2,3-3,7 kW (kilowatt). En bra laddbox för hemmet bör ha en strömstyrka på 16 A och en effekt på 3,6-3,7 kW (kilowatt), och laddar då en elbil på 5-6 timmar.
- Semisnabbladdning. Semisnabbladdning – det vill säga ”halvsnabb” laddning – sker med trefaskontakt, som tillåter högre strömstyrka och effekt. Semisnabbladdning med strömstyrka av 16 A och effekt på 11 kW laddar elbilen på 2-3 timmar, medan en kraftfullare varianten 32 A och 22 kW klarar jobbet på 1-2 timmar. Laddboxar för hemmet med semisnabbladdning 16A/11kW börjar synas på marknaden och kommer sannolikt att bli allt vanligare framöver, men än så länge är semisnabbladdning vanligast vid offentliga/gemensamma laddstationer.
- Snabbladdning. Snabbladdning sker vanligen med antingen trefas växelström och 46 kW eller likström och 50kW och laddar bilen på 20-40 minuter. Snabbladdning finns främst vid offentliga laddstationer.
Laddkontakter: Typ 2 är EU-standard
För att få Ladda-hemmabidraget krävs att din laddbox har laddkontakt eller fast laddkabel av Typ 2. Vad innebär då det? Jo, att det finns några olika standarder för kontakter vid laddning av elbilar. De vanligaste är Typ 1 och Typ 2, som båda fungerar för normalladdning. Om en standard kommer att ta över marknaden i framtiden är ännu oklart, men EU har fastställt att Typ 2 ska vara europeisk standard för normalladdning. Typ 2 är den kontakt som finns hos flest bilar idag, medan Typ 1 är vanlig framför allt i bilar tillverkade i Asien. Med en adapter går det enkelt att koppla ihop t ex en Typ 1-bil med en Typ 2-laddbox.
De 5 olika laddkontakterna – en snabbgenomgång
Enklast är alltså att välja en bil och en laddbox med laddkontakt eller laddkabel av Typ 2 – men det är inte nödvändigt.
Här följer en snabböversikt av de olika typerna av laddkontakter som finns på elbilsmarknaden idag:
- Typ 1. Enfaskontakt för strömstyrka av max 32 A och effekt av max 7,4 kW. Används bland annat av asiatiska billtillverkare.
- Typ 2. Enfaskontakt för max 70A eller trefaskontakt för max 63A, max effekt 44 kW. Standardkontakt inom EU, vanligt på europeiska bilar och en förutsättning för att få Ladda-hemmabidraget.
- CHAdeMO. Japansk standard för snabbladdning med likström, finns t ex hos bilar från Nissan, Mitsubishi och Subaru.
- CCS. CCS står för Combined Charging System och det är precis vad det handlar om: CCS-kontakten har dels ett Typ 2-uttag för växelströmsladdning, dels ett särskilt uttag för snabbladdning med likström. CCS är EU-standard för snabbladdning. CCS stöds av bl a Audi, BMW, Ford, Volkswagen, General Motors och Porsche.
- Tesla-kontakt. Ledande elbilstillverkaren Tesla har utvecklat sin egen kontakt och egna snabbladdningsstationer, som laddar med 120 kW.
OBS: en laddkabel har ju två ändar, och i dessa kan finnas kontakter av olika typ! Det finns även specialkablar och adaptrar som gör det möjligt att kombinera och koppla ihop olika standarder. (Ett generellt råd för elsäkerheten är dock att minimera antalet kopplingspunkter.)
Sammanfattning och checklista
När du väl har valt rätt laddbox och fått den på plats – och ansökt om Ladda-hemmabidraget! – så är det som sagt inte svårare att ladda din elbil hemma än att ladda mobilen.
Här följer en kort checklista som sammanfattning av vår guide till att skaffa laddbox:
- Ladda elbilen med laddbox, inte i vanliga eluttaget: säkrare och snabbare!
- En laddbox med smarta funktioner ger dig möjlighet att styra, schemalägga och övervaka din laddning, men också samla in nyttig data om laddhistorik och elförbrukning.
- En laddbox kostar mellan 5 000 och 12 000 kronor. Installationsarbetet mellan 2 000 och 10 000.
- Sök Ladda-hemmabidraget hos Naturvårdsverket och få halva kostnaden för utrustning och arbete betald.
- För installation av laddboxen behövs en behörig elinstallationsfirma. Tänk på att be om offert för hela uppdraget, helst inklusive kontroll före och besiktning efter.
Vi hjälper dig hitta rätt
Välkommen till oss på Skånska Energilösningar med alla dina frågor och funderingar kring laddboxar, andra energilösningar samt inte minst grön el. Vi hjälper dig att hitta rätt!
Läs mer om laddboxar för villa.
Läs mer om laddstolpar för företag.
Läs mer om laddstolpar för bostadsrättsföreningar.